Hovězí burger + domácí bulky zpět

Domácí bulky (4 ks):
hladká mouka + na poprášení250 gteplá voda250 mlsušené droždí (nebo 1/2 kostky klasického)1,5 lžičky
moučkový cukr1 lžičkasůl2 lžičkyžloutek1 ks
sezamová semínka dle chuti
Hovězí burgery (4 ks):
domácí bulky4 ksco nejkvalitnější mleté hovězí maso (obsah tuku kolem 20%)500 gpepř špetka
sůl1,5 lžičkyanglická krkovička100 gvelká cibule1 ks
med1 lžičkasůl špetkanakládané okurky3 ks
rajče1 kssalát dle chuti4 malé porcekečup4 lžíce
bylinkový dresing4 lžíce
hladká mouka + na poprášení 250 g, teplá voda 250 ml, sušené droždí (nebo 1/2 kostky klasického) 1,5 lžičky, moučkový cukr 1 lžička, sůl 2 lžičky, žloutek 1 ks, sezamová semínka dle chuti, domácí bulky 4 ks, co nejkvalitnější mleté hovězí maso (obsah tuku kolem 20%) 500 g, pepř špetka, sůl 1,5 lžičky, anglická krkovička 100 g, velká cibule 1 ks, med 1 lžička, sůl špetka, nakládané okurky 3 ks, rajče 1 ks, salát dle chuti 4 malé porce, kečup 4 lžíce, bylinkový dresing 4 lžíce

Příprava

Burger je pro mě synonymem oslavy úspěchu nebo události. Burgráren už jsme navštívili desítky a z každé jsem si něco ukradla do vlastní variace. Dělám je ráda, poslední dobou celkem často a pokaždé se povedou!

Tentokrát jsem se do nich pustila na oslavu zdolané zkoušky z Toxikologie a pokusila je posunout zase o kus dál. Poprvé jsem současně pekla domácí žemle se sezamovými semínky i si ochucovala hovězí maso. Pokud vy nebudete mít tolik volného času (a to je pochopitelné), doporučuji koupit pečené bulky v Albertu (ne ty z plastu). Chuti domácích se ale rozhodně nevyrovnají. Jak tedy chutná náš hovězí burger?

Domácí bulky

V míse si navážíme hladkou mouku a vytvoříme uprostřed důlek (nebo spíš velký kráter). Sem následně vlijeme teplou vodu, posypeme droždím a moučkovým cukrem. Mírně promícháme kvasinky ve vodě, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít zhruba 20 minut.

Následně přidáme 2 lžičky soli a zaděláme v hladké těsto. Necháme pod utěrkou kynout 1 až 2 hodiny. Poté těsto rozdělíme na 4 stejně velké kusy, ze kterých na pomoučeném vále vytvarujeme kulaté bochánky. Ty přeneseme na plech s pečícím papírem a pod utěrkou necháme kynout dalších 20 minut. Dáme si vyhřívat troubu.

Nakynuté bochánky potřeme vyšlehaným žloutkem, posypeme sezamem a dáme do trouby péct na 180°C po dobu 20 - 25 minut dozlatova. Hotové housky necháme vychladnout na mřížce.

Hovězí burgery

Mleté hovězí osolíme, opepříme a dobře prohněteme. Maso rozdělíme na 4 stejně velké díly a rukama (nebo ve speciálním tvořítku) vytvarujeme kompaktní kulaté burgery. Opékáme na pánvi s olejem či dáme na mřížku do elektrické trouby s fukarem na 20 minut. Odkapávající tuk nezapomeňte chytat do plechu pod mřížkou!

Na pánvi si na sucho osmahneme anglickou krkovičku (slaninu) z obou stran a odložíme si ji na později. Cibuli si nakrájíme na kolečka a na sádle zbylém po slanině a se špetkou soli ji opečeme dozlatova. Na závěr přidáme lžičku medu a odstavíme z plamene. Med necháme zkaramelizovat a cibuli si odložíme na později. Okurky a rajčata si nakrájíme na slabé plátky.

Přichystané bulky si překrojíme, vrchní díl namažeme kečupem a spodní bylinkovým dresinkem. Následuje odspoda vrstva ledového salátu, pokrájených kyselých okurek, upečené hovězí maso, slanina, rajčata, medová cibulka a vrchní díl housky. Vše propíchneme dřevěnou špejlí. 

Dobrou chuť a nebojte se umazat!

2018-03-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI