Hovězí guláš s celerem a rajčaty zpět

Ingredience:
hovězí kližka600 gcibule4 ksočištěný celer250 g
rajčata4 kssladká paprika4 lžičkynové koření4 kuličky
bobkový list2 ksčesnek5 stroužkůolej dle potřeby
sůl dle chutipepř dle chutikmín dle chuti
máslo a jáhlová mouka dle potřeby
K servírování:
cibule na půlkolečka dle chutichléb nebo houskový knedlík dle chutisekaná listová petržel dle chuti
hovězí kližka 600 g, cibule 4 ks, očištěný celer 250 g, rajčata 4 ks, sladká paprika 4 lžičky, nové koření 4 kuličky, bobkový list 2 ks, česnek 5 stroužků, olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, kmín dle chuti, máslo a jáhlová mouka dle potřeby, cibule na půlkolečka dle chuti, chléb nebo houskový knedlík dle chuti, sekaná listová petržel dle chuti

Příprava

Klasika je úžasná, miluju českou kuchyni, ale nejde pořád dokola vařit jedno a to samé. Nebo aspoň mě to moc nebaví. Guláš je super, nejlepší stejně dělá můj taťka. Takže já si udělám svůj a na ten klasický si dojdu k našim.

Hovězí nakrájejte na kostky, cibuli najemno, celer na větší kostky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a pozvolna na něm restujte cibuli. Bude to trvat tak půl hodiny, než pěkně zhnědne a začne se z ní dělat kaše. Cibulí průběžně míchejte, popřípadě dolijte olej, aby nebyla cibule suchá, ale ani aby se topila. Když je cibule hezky hnědá a až kašovitá, zesilte plamen a přidejte maso. Nechte ho zatáhnout. Zasypte sladkou paprikou a důkladně promíchejte. Zalijte vodou, aby bylo maso zcela ponořené. Přidejte celer, sůl, pepř, kmín, bobkáč, nové koření a přiklopte. Pozvolna duste aspoň dvě hodiny. V tlakáči to bude trvat o poznání kratší dobu. Před koncem vaření přidejte pokrájená rajčata. Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce bokem na talíř. Vyndejte i koření. Buď vše co je v hrnci rozmixujte nebo si nechte část zeleniny v celku, záleží jen na vás, jaký chcete guláš mít. Když je guláš po rozmixování řídký, nechte ho chvíli vařit bez poklice, aby se zredukoval nebo si rozdělejte v mističce lžíci másla s asi jednou a půl lžíce mouky a pozvolna nechte máslo, za stálého míchání, v guláši rozpouštět. Přidávejte postupně, je možné, že to nebude potřeba vše. Nechte chvíli provařit a vraťte maso a část zeleniny zpět do guláše. 
Servírujte s nakrájenou cibulí a chlebem. 

2016-04-15 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI