Hovězí kostky na smetaně pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
hovězí zadnícca 500 gvelká cibule1 kspivo nebo stejné množství vývaru či vody1 láhev
smetana ke šlehání1/2 kelímkuolej dle potřebyčerstvý rozmarýn2 snítky
sůl dle chutipepř dle chuti
Příloha:
rýže či jiná příloha dle chuti
hovězí zadní cca 500 g, velká cibule 1 ks, pivo nebo stejné množství vývaru či vody 1 láhev, smetana ke šlehání 1/2 kelímku, olej dle potřeby, čerstvý rozmarýn 2 snítky, sůl dle chuti, pepř dle chuti, rýže či jiná příloha dle chuti

Příprava

Většina mých receptů na hovězí je s různou zeleninou, nejčastěji kořenovou. Pravda je, že tato kombinace hovězímu prostě sluší a mám ho tak i nejraději, ale už to chtělo změnu. A tak jsme ho tentokráte měli s omáčkou ze smetany. Důstojná náhrada myslím.

Postup přípravy je tak nějak už obligátní a dobře určitě uděláte, když si na vaření vyhradíte více času. Ne snad, že by vyžadoval tolik aktivní činnosti, ale hovězí zkrátka vyžaduje delší vaření. Já na něj používám svůj multicooker, čili elektrický hrnec, který udržuje teplotu pro pomalé vaření po delší dobu, aniž bych ho musela hlídat, ale není to samozřejmě žádná nutnost a vše zvládnete i na sporáku. 

Na trošce oleje (používám řepkový) orestujte nahrubo nakrájenou cibuli a na větší kostky nakrájené hovězí maso, které jste ještě předtím osolili, opepřili a případně ochutili i sušeným rozmarýnem. Společně zasmahněte, dokud se maso nezatáhne a cibule nezačne zlátnout (v multicookeru funkce FRY - 15 minut). Pak přichází chvíle, kdy je ideální maso podlít. Já jsem použila pivo, neboť se při takto dlouhém vaření alkoholu nebojím, každopádně můžete tak stejně použít i vodu. Zalijte tak, aby maso bylo ponořené, ale ne více. Nezapomeňte přihodit i snítku nebo dvě čerstvého rozmarýnu, pokud máte. Nastavte na mírný plamen nebo v multicookeru na funkci STEW (3 hodiny) a za velmi mírného bublání přikryté pozvolna vařte, dokud nebude maso měkké. Odpařte vodu vždy téměř až do základu a znovu podlijte - bude to zřejmě potřeba několikrát. Docílíte tak ale vynikající a husté šťávy. Až je maso hotové a voda se vám téměř všechna odpařila (počítejte, že to bude trvat alespoň dvě hodinky), podlijte ještě vysokoprocentní smetanou a krátce povařte do zhoustnutí. Závěrem můžete ještě dochutit solí, pepřem a bylinkami. 

Podávat můžete například s rýží, jako jsem to udělala já. Hodí se ale i kuskus,bulgur, těstoviny či knedlíky. 

Dětská specifika

  • především kvůli přítomnosti smetany řadím do kategorie od 1 roku - obsahuje větší množství bílkovin, které zatěžují dětské ledviny
  • cibule patří mezi agresivnější druhy zeleniny, i když zkusit ji určitě můžete i dříve před prvním rokem
2016-04-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI