Hovězí líčka na červeném víně zpět

Ingredience:
hovězí nebo telecí líčka600 gčervené víno0,3 lsilný hovězí nebo zeleninový vývar0,3 l
provensálské koření špetkadrcený kmín špetkapepř špetka
sůl špetkavelká mrkev1 ksvětší petržel (možno nahradit 1/4 bulvy celeru či jeho třemi řapíky)1 ks
větší červená cibule1 ksmáslo (35 g na restování, 15 g na dokončení omáčky)50 golej3 lžíce
brambory600 gsmetana 12 % dle potřebymuškátový květ špetka
hladkolistá petržel hrstka
hovězí nebo telecí líčka 600 g, červené víno 0,3 l, silný hovězí nebo zeleninový vývar 0,3 l, provensálské koření špetka, drcený kmín špetka, pepř špetka, sůl špetka, velká mrkev 1 ks, větší petržel (možno nahradit 1/4 bulvy celeru či jeho třemi řapíky) 1 ks, větší červená cibule 1 ks, máslo (35 g na restování, 15 g na dokončení omáčky) 50 g, olej 3 lžíce, brambory 600 g, smetana 12 % dle potřeby, muškátový květ špetka, hladkolistá petržel hrstka

Příprava

Naprosto luxusní jídlo, které jsem vařila také poprvé, podle mého "guru" Zdeňka Pohlereicha.

Tento recept není nijak složitý. Nejvíce se přípravě věnujete prvních pár minut a pak už jen vše necháte pod pokličkou probublávat. Nejprve rozehřejte dohromady máslo a olej a začněte přidávat maso. Nechte to pořádně rozpálit, aby se maso nezačalo hned dusit a pouštět šťávu. Potřebujeme, aby se zatáhlo a trochu opeklo dohněda. Máte-li masa hodně, dejte tam nejdříve půlku , zarestujte a pak přidejte další půlku. 

K tomu tam přihoďte nakrájenou zeleninu. Aby byla omáčka tmavá, použijeme červenou cibuli. Před tím, než pokrájíme mrkev a petržel na velké kusy, oddělíme podélně škrabkou pár nudlí od každého.

V hrnci orestujeme maso, mrkev, petržel a cibuli, trvá to tak 5 minut. Během toho osolíme, opepříme, přidáme kmín a provensálské koření (pokud máte čerstvé, tím lépe).  Zalijeme vývarem a vínem tak, aby bylo vše potopeno.

Přiklopíme, přivedeme k varu a pak necháme jen tak lehce probublávat. Jednou za půl hodinky na to koukneme, zamícháme a zase přikryjeme dokud není maso měkké. 

Poté vyjměte zeleninu z omáčky. Když je maso sundané z plotýnky, nechte v sosu rozpustit ještě máslo a je hotovo. 

Asi 10 minut před podáváním orestujte na pánvi na troše másla nudle ze zeleniny. A můžeme podávat, nejlépe s bramborovou kaší.

2014-01-15 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI