Hovězí na smetaně alá Svíčková s karlovarským knedlíkem zpět

Ingredience:
hovězí plec kulatá, neboli falešná svíčková600 gmrkev dle chuticeler dle chuti
petržel dle chutimalá cibule2 kscukr2 lžíce
máslo2 - 3 lžícebobkový list dle chuticelý pepř dle chuti
nové koření dle chutismetana 33% dle potřebycitronová šťáva dle chuti
sůl dle chuti
Karlovarský knedlík:
hrubá mouka4 lžícemléko250 mlvejce5 ks
housky5 ksbylinky dle chutisůl dle chuti
hovězí plec kulatá, neboli falešná svíčková 600 g, mrkev dle chuti, celer dle chuti, petržel dle chuti, malá cibule 2 ks, cukr 2 lžíce, máslo 2 - 3 lžíce, bobkový list dle chuti, celý pepř dle chuti, nové koření dle chuti, smetana 33% dle potřeby, citronová šťáva dle chuti, sůl dle chuti, hrubá mouka 4 lžíce, mléko 250 ml, vejce 5 ks, housky 5 ks, bylinky dle chuti, sůl dle chuti

Příprava

Hovězí na smetaně je jedna z českých klasik, která nikdy nezklame. Měli jste ji jako hlavní chod na svatbě?

Do hrnce vložíme 2 lžíce másla a necháme rozpustit. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Do karamelu přidáme na jemno pokrájenou cibuli a necháme zpěnit.

Hovězí plec kulatou, neboli falešnou svíčkovou osolíme a dáme na zpěněnou cibulku. Orestujeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo.

Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu (v poměru 2/4 mrkve, 1/4 celeru a 1/4 petržele), vše promícháme a podlijeme vodou, aby bylo maso celé ponořené.

Nyní přidáme koření - bobkové listy, celý pepř a nové koření (nejlepší je dát koření do čajového vajíčka, jednoduše se před rozmixováním vyndává).

Až maso změkne, hrnec odstavíme, necháme vychladnout a uložíme do druhého dne do lednice.

Druhý den maso vyndáme z hrnce a nakrájíme na plátky. Pak vyjmeme z hrnce i koření, zeleninovou směs ohřejeme a ponorným mixérem umixujeme do hladka. Nakonec přidáme smetanu, ale jen tolik, abyste měli požadovanou hustotu omáčky a nemuseli zahušťovat. V případě potřeby dochutíme solí a citrónovou šťávou.

KARLOVARSKÝ KNEDLÍK
Do mísy nakrájíme 5 housek na kostičky. 5 bílků si ušleháme v tuhý sníh. Mléko si dáme do další misky, osolíme ho, přidáme 5 žloutků, rozšleháme a hotovou směsí zalijeme nakrájené housky. Do směsi také přidáme 2 lžíce hrubé mouky, půlku ušlehaného sněhu a jemně promícháme. Přidáme zbytek mouky a sněhu a vše znovu jemně, ale dobře promícháme. Můžete přidat i různé bylinky (já jsem dala petrželku). Na kuchyňskou desku dáme utěrku, na ni položíme pečicí papír potřený tukem a na něj upravíme těsto do tvaru válce. Ubrousek dobře, ne ale příliš pevně zabalíme, knedlík bude při vaření nabývat na objemu. Konce zavážeme provázkem a vložíme do vroucí vody na 30-35 minut.

VENDY TIP! Na sváteční příležitosti použijte pravou hovězí svíčkovou, kterou nezapomeňte prošpikovat. Jedná se tedy o finančně náročnější variantu, ale zažijete nezapomenutelný gurmánský zážitek při konzumaci pravé svíčkové.

2019-10-08 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI