Hrachová kaše zpět

Ingredience:
suchý půlený žlutý hrách (stačí namáčet krátce, cca 3 hodiny)180 gmořská řasa Kobu / Wakame ( o velikosti poštovní známky) kousekvoda dle potřeby
majoránka1 lžícečesnek2 stroužkysůl dle chuti
zeleninový vývar1 dclcibule (ideálně červená)1 kskváskový chléb (bezlepkáři zvolí bezlepkovou variantu)4 krajíčky
rostlinný olej trochu
suchý půlený žlutý hrách (stačí namáčet krátce, cca 3 hodiny) 180 g, mořská řasa Kobu / Wakame ( o velikosti poštovní známky) kousek, voda dle potřeby, majoránka 1 lžíce, česnek 2 stroužky, sůl dle chuti, zeleninový vývar 1 dcl, cibule (ideálně červená) 1 ks, kváskový chléb (bezlepkáři zvolí bezlepkovou variantu) 4 krajíčky, rostlinný olej trochu

Příprava

Taky jste přesvědčeni o tom, že ty nejlepší věci jsou kolikrát ty nejjednodušší? Tak to určitě, stejně jako já, milujete luštěniny, které jsou plné bílkovin, chuti a hlavně jsou levné a jednoduché na přípravu. Zvlášť na veganské stravě je nesmírně důležité hlídat si příjem bílkovin ve stravě a proto jsou pro vegany luštěniny nepostradatelným zdrojem příjmu. Pryč  je období, kdy jsem si skoro denně dopřávala tofu, tempeh nebo seitan, ale upřímně - leze to do peněz. Zato z pytlíku hrachu uděláte takových 6 vydatných porcí za pár korun (za předpokladu, kdy je luštěnina hlavní součást jídla, nikoli jen doplněk, to pak těch porcí uděláte mnohem více). A taky je mnohem zdravější vařit ze základních surovin než kupovat polotovary.
Základem je naučit se vařit ta jednoduchá jídla a postupně volit složitější recepty, chce to ze začátku vychytat dobu varu, aby luštěniny nenadýmaly, ....

Co se nadýmavosti týče, doporučuji vám dvě věci. Za prvé nechte luštěniny vždy namáčet přes noc a přidejte k nim kus mořské řasy (Kombu nebo Wakame). Po namočení vodu slijte, přilijte dostatek čerstvé vody, přendejte řasu a vařte společně. Já luštěniny solím až před koncem varu, pokud totiž některé druhy osolíte hned, tak se stáhnou a bude trvat velmi dlouho, než se uvaří a rovněž budou špatně stravitelné. Rovněž doporučuji sbírat během varu pěnu

Na začátek si pojďme uvařit klasiku školních jídelen - hrachovku, kterou si (na rozdíl od té školní) zamilujete.

Namočený hrach scedíme, zalijeme čerstvou vodou, přidáme řasu a vaříme do změknutí. Jakmile bude hrách "na skus", tak odlijte nadbytečnou vodu, odstraňte řasu a rozmixujte ponorným mixérem na kaši. Přidejte majoránku, vymačkaný česnek, sůl a zeleninový vývar. Kaši povařte.

Mezitím si na oleji opečte dokřupava cibuli a poté na zbylém oleji i kostičky chleba.

Kaši servírujte posypanou krutony z chleba a škvarečky z cibule. Můžete ozdobit řeřichou.

Dobrou chuť!

P.S. - Mamka vždycky připravovala hrachovku s chlebem a buď s volským okem či opečeným párkem, můžu ale s klidným svědomím říci, že tato verze s krutony a cibulkou je daleko lepší! (Ale chce si to fakt vyhrát a krutonky i cibulku vypéct dozlatova)

Tip: Pokud Vám hrachovka zbude do druhého dne, snadno ze "zbytku" uděláte dobrou hrachovou polévku. Stačí jen kaši naředit vývarem, přidat na zjemnění trošku rostlinné smetany a v závěru přisypat hrst např. pažitky. Opět je výborná s krutonky

2015-09-15 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI