Hrachové placky a kubíček pro děti od 1 roku

zpět
Hrachové placky a kubíček pro děti od 1 roku
Hrachové placky:
suchý zelený hrách (gramáž v syrovém stavu)200 gvejce2 kscibule1/2 ks
hladká špaldová mouka70 gsůl dle chutičesnek dle chuti
majoránka dle chuti
Kubíček:
špaldové kroupy100 gkvalitní šunka100 gcibule1 ks
česnek2 stroužkymražený špenát200 golej dle potřeby
sůl dle chutipepř dle chuti
suchý zelený hrách (gramáž v syrovém stavu) 200 g, vejce 2 ks, cibule 1/2 ks, hladká špaldová mouka 70 g, sůl dle chuti, česnek dle chuti, majoránka dle chuti, špaldové kroupy 100 g, kvalitní šunka 100 g, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, mražený špenát 200 g, olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Než začne to pravé vánoční obžerství v rámci štědrovečerní večeře a dalších chodů, které hned poté následují, jí se v českých domácnostech tradičně bezmasá jídla. Nejčastěji jsou to luštěniny, a pak také staročeský kuba. Snažila jsem se tuto verzi nějak neotřele zmodernizovat, a přitom originalitu chutí zachovat, a tak jsem vymyslela toto menu. Hrách jsem schovala do luxusních placek a kubu, který obsahuje pro děti nevhodné houby, jsem vymyslela ještě trošku jinak. Kuba to tedy není, a tak mu říkejme třeba „kubíček“.

Hrách přes noc namočte a poté uvařte do měkka (luštěniny vždy slévám, vodu nenechávám – zůstane v nich i tak dost živin). Přeceďte, přidejte dvě vejce a promixujte na hladké pyré. Do něj pak přidejte ještě najemno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek (a jestli máte šikovný mixér, můžete oba postupy udělat najednou právě v něm). Dochuťte solí, majoránkou a česnekem a nakonec vmíchejte i mouku. Výsledkem by měla být hustá kaše, kterou můžete buď lžící navrstvit na pečící papír a upéct (180°C přibližně půl hodinky) a nebo trošku méně zdravě usmažit v pánvi.

Doporučuju servírování s tímto KUBÍČKEM:

Kroupy uvařte v osolené vodě do měkka (řiďte se návodem na obalu). Mezitím si nakrájejte šunku na proužky a cibuli na kostičky. Na trošce tuku obojí smažte do chvíle, než začne šunka i cibule chytat barvu. Poté přihoďte ještě najemno nasekaný česnek a společně dorestujte.

V téměř hotových krupkách provařte mražený špenát, aby povolil. Zbytek vody slijte a vše vmíchejte do orestovaného základu. Dle chuti dosolte, použít můžete i trošku pepře.

Jednoduché a baštózní. A ještě něco: Všechny dekorace použité na této fotografii, včetně ubrusu, prostírání, nádobí i vánoční parádičky jsem pořídila za pár kaček v obchodě KiK. Vybere si tam skutečně každý a i já tam ráda nakupuju, ať už oblečení pro Karolínku, nebo právě drobné dekorace a nádobí na focení svých receptů. Teď máte navíc i příjemnou šanci vyhrát si poukázky k nákupu za 2.500Kč a mít tak všechny tyhle radosti zadarmo, tak mrkněte.

Více najdete na: http://www.oblekamesechytre.cz/soutez.

Dětská specifika:

  • Toto jídlo patří mezi ty zdravé, přesto není úplně vhodné pro nejmenší děti, protože je obtížné na trávení (kroupy i luštěniny). U menších dětí také zvažte podávání obého dohromady - vysoký obsah vlákniny v jídle může způsobit bolesti bříška a horší trávení.
  • Hůře se tráví také česnek a cibule (tabulkově od 1 roku).
2016-12-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI