Hraškové placičky s kukuřicí zpět

Ingredience:
kukuřice330 ghraška (na obalování)100 gvoda300 ml
jarní cibulka (pórek)100 golivový olej3 lžícekayenský pepř špetka
kukuřice 330 g, hraška (na obalování) 100 g, voda 300 ml, jarní cibulka (pórek) 100 g, olivový olej 3 lžíce, kayenský pepř špetka

Příprava

Tyto placičky jsou velice jednoduché a opět nám postačí jen pár ingrediencí, a to Hraška, kukuřice, jarní cibulka a kayenský pepř.

Kayenský pepř používáme u nás v kuchyni velice často. Nahradil u nás běžný mletý pepř. Samozřejmě čerstvě mletý pepř 4 barev používáme stále, ale klasický mletý černý již nikoliv.

Kayenský pepř jsou mleté sušené chilli papričky. Označení pepř vzniklo v minulosti chybným překladem slova pepper, které znamená paprika nikoliv pepř. Tento pepř se doporučuje používat místo klasického. Neusazuje se na sliznicích, proto nedráždí a je daleko zdravější. Kayenský pepř je velmi jemně mletý, proto s ním pepřete opatrně, lehce byste přepepřili. Pálivá složka se nazývá kapsaicin. Tato složka vyvolává pocit pálení při styku se sliznicí. Kayenský pepř má termoregulační účinky, které jsou základem pro spalování tuku. Dále uvolňuje dýchací cesty (uvolňuje hleny). Dokáže ničit viry a baktérie.  

O Hrašce se zmiňuji velice často a používám ji ještě častěji. Lichotí mi, že je to český výrobek, ještě více, že je to bezlepková směs a její využití je naprosto neomezené. A copak to vlastně je? 70% tvoří žlutý hrách, dále směs bezlepkových obilovin (kukuřice, jáhly, rýže) a česnek. Hraška je dochucená solí a směsi koření, to vše bez konzervantů a umělých ochucovadel. Více o Hrašce zde. Seženete ji v každé zdravé výživě, či větším supermarketu.

Pokud vám nebude stačit placičky okořenit jen kayenským pepřem, klidně použijte koření, které máte rádi. Při pečení placiček můžete přihodit do trouby i brambory zakápnuté olejem, dochucené oreganem a solí. Placičky pečte v troubě, při pokusu placičky smažit na oleji v pánvi se rozpadaly.

Hrašku rozmícháme ve studené vodě, přivedeme k varu a za stálého míchání 3-5 minut vaříme na hustou kaši.
Směs odstavíme a necháme vychladnout.
Do vychladlé směsi zamícháme kukuřici, jarní cibulku nakrájenou na drobno, olej a kayenský pepř dle chuti. 
Plechy vyložíme pečícím papírem, zlehka potřeme olejem a z Hraškové směsi tvoříme placičky. 
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30 minut/190°C. Placičky otočíme a ještě 10 minut dopékáme.
Podáváme s pečenými brambory ochucenými oreganem, čerstvými klíčky, čerstvou a kvašenou zeleninou nebo naši oblíbenou vařenou řepou. 

2016-03-10 Hlavní chody

Poznámka

Z uvedeného množství surovin připravíte cca 15 placiček. Placičky pečte v troubě. Pokud by jste se je pokusili smažit na pánvi na oleji rozpadaly by se. Alespoň při mém pokusu to tak dopadlo.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI