Jarní kuřecí kari zpět

Ingredience:
řepkový olej2 lžícevětší jarní cibulka (nasekaná na kolečka)3 kszelená kari pasta4 lžíce
kuřecí stehenní řízky (očištěné a nakrájené na kousky)300 - 400 gkokosové mléko1 plechovka (400 ml)thajská rybí omáčka dle chuti
mražený hrášek2 hrstizelené fazolky (klidně mražené, ale ne těch překrájených, vybírejte ty vcelku)3 hrstičerstvý koriandr (nasekaný nahrubo)3 lžíce
rýže nebo nudle k podávánílimeta k dochucení
řepkový olej 2 lžíce, větší jarní cibulka (nasekaná na kolečka) 3 ks, zelená kari pasta 4 lžíce, kuřecí stehenní řízky (očištěné a nakrájené na kousky) 300 - 400 g, kokosové mléko 1 plechovka (400 ml), thajská rybí omáčka dle chuti, mražený hrášek 2 hrsti, zelené fazolky (klidně mražené, ale ne těch překrájených, vybírejte ty vcelku) 3 hrsti, čerstvý koriandr (nasekaný nahrubo) 3 lžíce, rýže nebo nudle k podávání, limeta k dochucení

Příprava

Jaro, kdo by nemiloval jaro. Jarní recepty vás mohou popostrčit poohlednout se po té lehčí, zdravé a vitamíny nabité stravě.

Původní zelené kuřecí kari jsem poprvé viděla u báječné Nigelly Lawsone, která je mi tááák blízká. A to nejen proto, že je to báječná kuchařka, ale hlavně proto, že je to praktická ženská, co dokáže z mála udělat parádní záležitost, kterou jen tak z hlavy nedostanete. Její jídla jsou rychlá, snadná, mají šmrnc, nápad. Kdybych byla jen o trošku víc blázen, určitě už by u nás doma měla svůj oltář. Ráda vařím jako ona, ráda si tak trošku hraji na to, že jsem ona - úžasná, šikovná, sexy kuchařka. :-) 

Ale vrátím se zpět na zem. Nigellino kari bylo snadné, já ho ještě trošku okleštila a to mé je mega snadné. Nemusíte se však bát, na chuti nic neztratilo. Je šťavnaté, nasládlé a báječně voňavé. Máte zápisníčky při ruce? Jestli ne, tak šup pro ně! 

Ve velké pánvi (ideálně ve woku) rozehřejte řepkový olej a přisypte jarní cibulku. Zlehka ji orestujte a přidejte kari pastu. Obojí opékejte tak dlouho, dokud se pasta pořádně nerozvoní a cibulka lehce nezezlátne. V tu chvíli přidejte kuřecí maso. To opečte ze všech stran, aby se zatáhlo.

Do pánve přilijte celé kokosové mléko a ochuťte rybí omáčkou. Vše duste cca 10 minut, maso změkne a kokosové mléko se zredukuje (chcete-li kari hustší, dobu dušení prodlužte). Pak přimíchejte hrášek a fazolky a nechte už jen krátce prohřát, bohatě postačí 5 minut. Před podáváním ještě popřípadě dochuťte rybí omáčkou (bude-li to potřeba), posypte koriandrem a pokapejte pár kapičkami limetové šťávy. Já si kari ráda dávám s rýží, ale rýžovými nudlemi nic nezkazíte.

Dobrou chuť!

Koriandr se dost špatně shání. Pokud nejste z většího města, nebo nemáte blízko pořádně zásobovanou vietnamskou večerku, většinou máte smůlu. Nezoufejte. Můžete si ho vypěstovat v truhlíku nebo na zahrádce. Chce to jen slunečné stanoviště, zeminu bohatou na živiny (já přidávám do půdy vždy na jaře několik pytlů rašeliny, pro truhlíkovou výsadbu doporučuji substrát určený rovnou na bylinky) a hlavně pravidelně zastřihávat lístky (i když je zrovinka neupotřebíte), podpoříte tak jejich tvorbu a budou růst krásně veliké a plné vonných esencí.  

PS: S Nigellou jsme už jednou vařili a to báječné kuřecí maso s křupavoučkou slaninou, recept najdete zde

2014-05-14 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI