Jehněčí kolínko na červeném víně s pečeným česnekem a šťouchané brambory se špenátem zpět

Ingredience:
jehněčí kolínka2 ksstředně velká červená cibule3 ksvyzrálá rajčata2 ks
česnek2 stroužkyčervené víno300 mltuk2 lžíce
máslo1 plátekpepř dle chutisůl dle chuti
rozmarýn3 větvičkytymián3 větvičkyšalvěj pár lístků
čerstvý baby špenát4 velké hrstibrambory dle potřebyčesnek2 palice
olivový olej pár kapek
jehněčí kolínka 2 ks, středně velká červená cibule 3 ks, vyzrálá rajčata 2 ks, česnek 2 stroužky, červené víno 300 ml, tuk 2 lžíce, máslo 1 plátek, pepř dle chuti, sůl dle chuti, rozmarýn 3 větvičky, tymián 3 větvičky, šalvěj pár lístků, čerstvý baby špenát 4 velké hrsti, brambory dle potřeby, česnek 2 palice, olivový olej pár kapek

Příprava

První jehněčí na Popelčinu. Jehněčí Popelkou prvně připravené. Málokdy se mi stává, že jsem z něčeho rozvrkočená. A chvíle, kdy vařím něco, o čem nemám tušení, jak bude chutnat, to je přesně ta situace (smích).

Cibuli nakrájíme nadrobno a v pánvi na rozpáleném tuku ji osmahneme dozlatova. Přemístíme ji do pekáčku, přidáme k ní pokrájené stroužky česneku, na poloviny rozkrojená rajčata a čerstvé bylinky. Obě kolínka zatáhneme v pánvi po cibuli. Položíme je do pekáčku na cibuli, osolíme, opepříme a zalijeme vínem. Přiklopíme a pečeme v troubě rozehřáté na 170 stupňů 2 - 2,5 hodiny. V polovině pečení ho obrátíme. Mezitím si na té samé pánvi svaříme špenát - stačí ho jen krátce prohnat teplem, aby slehl, a potom ho lehce vmícháme do rozšťouchaných, máslem omaštěných brambor. Vyjmeme maso z pekáčku, odložíme ho stranou a udržujeme ho v teple. Základ z pečení propasírujeme zpátky do pánve. Nezahušťujeme ho, pouze zredukujeme podle potřeby a dochutíme solí a pepřem, pokud je třeba. Ke konci v něm pomalu rozpustíme plátek másla, které omáčku zjemní a vyhladí (už nevaříme!).

Česnek na šířku rozkrojíme - stačí odkrojit přibližně jednu třetinu palice, je ale důležité, aby byl nakrojený každý stroužek. Lehce ho pokapeme olejem, osolíme a v zakrytém pekáčku ho pečeme přibližně hodinu (stačí ho tedy přidat k masu do trouby v okamžiku, kdy maso otáčíme).

2016-09-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI