Kančí ragú na červeném víně s restovanými žampiony a vanilkovo-bramborovým pyré zpět

Ingredience:
kančí kotleta600 gčervené víno300 mlšalotka6 ks
mrkev3 kskořenová petržel2 ksmasový vývar1 l
brambory800 gmléko300 mlvanilková esence50 ml
chlazené máslo2 kostkykrémové žampiony nebo hříbky200 rozmarýn dle chuti
sůl dle chutipepř dle chuti
kančí kotleta 600 g, červené víno 300 ml, šalotka 6 ks, mrkev 3 ks, kořenová petržel 2 ks, masový vývar 1 l, brambory 800 g, mléko 300 ml, vanilková esence 50 ml, chlazené máslo 2 kostky, krémové žampiony nebo hříbky 200 , rozmarýn dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Zvěřina je surovina, která mě opravdu baví. Jelikož mám pár kamarádů myslivců, sem tam se mi poštěstí a dostanu nějaký podíl z jejich úlovku. Tentokrát jsem měl štěstí na pořádnou porci kance, a proto i druhý recept bude z kančího.

Kančí kotletu jsem očistil od tukových blan a nakrájel na kostičky. Ty jsem naložil asi na 3 hodiny do marinády z červeného vína, rozmarýnu, soli a pepře. Na pánvi jsem mezitím nechal karamelizovat najemno nakrájenou šalotku a na kostky nakrájenou mrkev a kořenovou petržel. Jakmile směs chytla zlatavou barvu, přidal jsem naložené maso a restoval, dokud se neopeklo ze všech stran. Poté přilijeme červené víno a necháme vařit. Jakmile se odpaří veškerý alkohol, zalijeme směs masovým vývarem a necháme dusit do měkka.

Jako přílohu jsem si zvolil bramborové pyré, které jsem vylepšil aroma z vanilky. Postup je prostý. Uvaříme brambory tak, aby se nám dobře mixovaly, takže je můžeme klidně lehce rozvařit. Ohřejeme mléko, v němž necháme rozpustit pár kapek esence z vanilkových lusků. Jakmile je mléko teplé, přimícháme jej k bramborám a přidáme trochu másla. Vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem. Hotové pyré dochutíme solí.

Jakmile je hotovo, můžeme servírovat. Doporučuji si jako ozdobu orestovat pár hříbků, nebo žampionů. Ke zvěřině bezpochyby patří dobré červené víno, a proto doporučuji víno staršího ročníku. Ideální například Rulandské modré či Svatovavřinecké. 

2016-04-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladyvyšší

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI