Králík pečený na česneku zpět

Ingredience:
králík (dobře živený a naporcovaný)1 kscibule (nakrájená na proužky)2 ksčesnek (stroužky nakrájené na plátky)1 palička
tymián snítkarozmarýn snítkasádlo2 lžíce
sůl dle chutipepř špetkakmín špetka
králík (dobře živený a naporcovaný) 1 ks, cibule (nakrájená na proužky) 2 ks, česnek (stroužky nakrájené na plátky) 1 palička, tymián snítka, rozmarýn snítka, sádlo 2 lžíce, sůl dle chuti, pepř špetka, kmín špetka

Příprava

Toužím po mnoha věcech, po nových lodičkách a té fešné kabelce z výlohy, menším zadku a větším poprsí. Poslední dobou však všechny mé neskromné touhy přebíjí jedna jediná! Přála bych si svou vlastní králíkárnu plnou hopsavých čumáků, o které bych mohla s láskou pečovat, a oni by se mi následně odměnili plným mrazákem domácího králičího masa.

Žel realita je taková, že by u nás králíci spokojeně žili, množili se a dožívali se vysokého věku! Ani já, ani můj drahý totiž nejsme sto, spáchat králíkovraždu. A tak máme králíka jen svátečně, když nám ho někdo daruje a nebo se nám podaří výhodná koupě.

Nejraději ho mám na smetaně. Dělala ho moje babička a pááááni, to vám byla taková dobrota. Nikdy se mi nepodaří připravit ho stejně jako ona, tak jsem tentokrát zvolila jednodušší úpravu, vlastně tu úplně nejjednodušší. Králík na česneku šetří čas a tomu na smetaně se vcelku snadno dokáže vyrovnat.

Troubu předehřejte na 180°C.  

Naporcované kousky králíka (pokud si netroufnete ho porcovat, můžete ho s klidným srdcem upéct vcelku) omyjte a následně osušte. Nasolte ho, opepřete a dejte stranou. Na dno pekáčku nasypte polovinu cibule, rozložte na ni bylinky a posypte plátky česneku. Do tohoto voňavého lůžka položte porce králíka a posypte je zbylou cibulí. Okořeňte troškou kmínu a přidejte dvě vrchovaté lžíce sádla.

Pekáček přikryjte poklicí (nebo alobalem, pokud stejně jako já pokličku nemáte) a dejte na hodinu péct do trouby přikryté. Po hodině pekáček otevřete a králíka ještě asi 30-40 minut dopečte do krásně zlaté barvy. Doba pečení je závislá na druhu trouby, proto se raději řiďte samotným masem. To musí být měkké a jít hezky od kosti. Během pečení troubu často otvírejte a pečínku polévejte výpekem, aby zůstala hezky šťavnatá.

Podávejte se šťouchaným, nebo vařeným bramborem, popř. s bramborovou kaší.

Dobrou chuť!

2014-06-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI