Krevetky na másle s rýží zpět

Krevety:
neloupané krevety500 gslané máslo50 gčesnek4 stroužky
sušený medvědí česnek špetkasušená pažitka špetkahrubá mořská sůl špetka
Rýže:
rýže (třeba basmati)180 gsůl špetkamedvědí česnek, pažitka špetka
hrášek80 gžampiony5 ks
neloupané krevety 500 g, slané máslo 50 g, česnek 4 stroužky, sušený medvědí česnek špetka, sušená pažitka špetka, hrubá mořská sůl špetka, rýže (třeba basmati) 180 g, sůl špetka, medvědí česnek, pažitka špetka, hrášek 80 g, žampiony 5 ks

Příprava

Přemýšlela jsem o tom, že si asi spoustu z vás musí myslet, že jen vkuse jím sladké a na žádná "normální" jídla už nezbývá místo. No .. upřímně, sladkého peču a pak i jím dost. Až moc. 

A klepu na dřevo (a na čelo), že to na mě není zas tak moc vidět. Ale zase není pravda, že bych nejedla nic jiného. Často jím třeba různě obložené bagetky s trochou zeleniny, hodně vařím těstovinová jídla - se špenátem, s tuňákem, s lososem .., občas taky bramborová jídla, kuskus, sem tam si s Radanem děláme silný hovězí vývar, na snídani míváme čas od času vajíčka (míchaná, omeletu, naměkko..), jíme hodně ovoce, hodně sushi, miluju avokádo .. a občas uvařím nějaké rýžové jídlo. Třeba jako včera. Ne, že by ta rýže byla ten hlavní "bod" večeře, ale jako doplněk je dostačující až až.

Miluju mořské potvory. Kromě ústřic snad všechny. Krevetky, mušle, chobotnice .. na co si jen vzpomenete. A začínám si čím dál víc uvědomovat, že žít v Norsku s láskou k těmto potravinám je celkem fajn. Protože například krevetky tady běžně v supermarketu seženete za 29 nok/kilo, což je nějakých 95 korun. A jsou výborné a čerstvé. 

Je mi jasné, že v ČR nebo na Slovensku takový výběr mořských plodů není, ale třeba v takovém Makru/Metru je výběr dostačující a není na škodu si jednou za čas udělat radost (pokud tedy mořské plody máte rádi).

Vím, že se krevetky často jedí například v kombinaci s majonézou a s citrónem na chlebu (tak jsem to našla na jedněch norských stránkách), ale to zrovna není moje oblíbená verze a tak vám představuju tuto svoji. Třeba vám bude dobrou inspirací.

Postup:

Přiveďte vodu k varu a krevety v ní povařte 5-7 minut. Mezitím si omyjte a nakrájejte žampiony a propláchněte rýži. Potom rýži přesypte na pánev, přidejte kousky žampiónů, hrášek, sůl a koření a zalijte vařící vodou. Vařte rýži tak dlouho, jak je uvedené na obalu.

Uvařené krevetky propláchněte studenou vodou a oloupejte. Bude to vypadat, že vám jich moc nezbylo. Na malé pánvičce si rozpusťte máslo, přisypte k němu krevetky, přidejte špetku hrubé soli, dva nastrouhané a dva celé stroužky česneku, medvědí česnek a pažitku a chvíli restujte.

Podávat můžete začít v momentě, kdy je rýže dovařená. Já jsem podávala rýži a krevetky odděleně (rýži jsem pokapala trochou toho česnekového másla, ale klidně můžete krevetky i s máslem přimíchat k rýži a podávat tak. Je to jen na vás. Dobrou chuť.

TIP
Pokud vám rýže zbude a nebo jí uděláte víc, můžete ji další den promíchat s vajíčky (sehřejte rýži na trošce másla, oddělejte na stranu a na druhou nalijte rozmíchaná vajíčka (1-2, podle toho, kolik máte rýže) a postupně vajíčka přimíchávejte k rýží. Můžete ochutit sojovou omáčkou.

2014-05-30 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI