Krůtí křídlo pečené, podávané s máslovou šťávou a dušenou zeleninkou zpět

Ingredience:
krůtí křídlo (750 g)1 ksolivový olej1 lžícekoření dle vlastní volby1 lžíce
zelenina dle chutirýže dle potřeby
krůtí křídlo (750 g) 1 ks, olivový olej 1 lžíce, koření dle vlastní volby 1 lžíce, zelenina dle chuti, rýže dle potřeby

Příprava

Když jsem se nedávno rozplýval nad klasikou české domácí kuchyně a vzpomínkou na dětství, měl jsem připravené parádní třičtvrtěkilové krůtí křídlo na pečení v lednici. 

Stačilo jej jen zasypat kořením a upéci. Výsledek byl nejen uspokojivý. Myslím si, že je veliká škoda zapomínat na tohle úžasné šťavnaté masíčko. Nejenže je maso z krůty či krocana moc chutné, ale taky cenově přívětivé. Já nikdy nekupuji právě to křídlo za více než 70,- Kč/Kg. A každopádně jej mám nejraději. Ne že bych nepoužil čas od času stehno, ať už horní či spodní a taky prsa primárně na Vídeňské řízky a Vitello tonnato, což je volba více než rozumná dík často ne právě kvalitnímu telecímu jak vyplývá z textu ve zmíněném odkazu. Dnes ale pečené třičtvrtěkilové křídlo.

Mimochodem i k tomu mne přivedla babička svou parádní poctivou kuchařinou a vlastně taky děda, který to prostě domů přinesl a očekával nějaký výsledek. Naopak doma u rodičů jsme krůtu v podstatě neznali. Oni se k tomu skvělému masu dopracovali dlouho potom, co jsem se osamostatnil a otec krom jiného pekl absolutně dokonalou sekanou zabalenou v kůži z krocana. Lidi to vám byla dobrota.

Tak co s tím
Celé křídlo dobře omyté a osušené pouze nasolím a posypu troškou kmínu a mleté papriky. Mám li právě k dispozici, potřu také česnekovým či feferonkovým olejem. V pekáči s poklicí šoupnu do trouby rozpálené na 200C. Po dvaceti minutách ztlumím a na 160°C dopeču doměkka s jedním podlitím vodou a občasným přelitím šťávou na povrchu masíčka.

Někdo to rád křupavé. Já ani moc nemusím. Kůže krůty má tendenci při vypečení státi se poněkud tuhou a maso pod ní se vysuší. Takže proč ne – při 220°C už jen na poklici můžeme nechat připéci. Nedělám to. Ta gumovitá konzistence s absolutně měkkým masíčkem mi stačí a maximálně vyhovuje.

Maso si nechám odložené v teplé troubě a výpek lehce naředím vodou, nebo bílým vínem. Zredukuji a zahustím studeným máslem. Ještě lepší sosík je, když na začátku přidáme 30 gramů kostiček slaniny. A nebo jen plátek který si pak přidáte k porci na talíři.

Už je to uděláno – tu levou část vždycky jen okoušu a jsem šťasten, ani vepřové kolínko s kůží není tak dobré.
Z pravé časti raději maso oberu a podávám s rýží a případně restovanou zeleninkou.

Zeleninka a rýže
Tentokráte jsem použil mraženou směs z Lidlu. Tak jak je, tedy přímo z mrazáku ji šoupnu na kousek rozpuštěného másla a osolím. Nebo stejně tak ale na másle už prohřívám pokrájenou šalotku či česnek. Zastříknu pouze vývarem, nebo ještě před ním vínem, nebo ještě před tím kápnu lžičku medu. Každopádně po volbě a nakombinování chutí už jen bez poklice poklidně prohazuji v kastrolku a nechám zredukovat šťávu téměř do nuly.

Popravdě mraženou zeleninu nesnáším. Většinou je to hnusná sračka s odpornou pachutí a to i v případě rádoby lepších a dražších balení. Ne však ta z Lidlu v řadě Deluxe. Za cenu 39,- Kč/750g balení jde o velmi slušnou kvalitu a její hlavní výhoda spočívá samozřejmě v tom, že je vícedruhová. Prostě nemusím nakoupit kvanta zeleniny, abych si připravil směs na dvě porce.

Příprava rýže je u mne daná. Na oliváči s máslem nechám zesklovatět jemně pokrájenou šalotku nebo cibulku, vmíchám 200 mililitrů rýže (čtete správně – odměřuji na ml), osolím a zaleju 300 mililitry vroucí vody. Pod poklicí na nejmírnějším plamínku nechám vodu dokonale vsáknout a pak už jen v teple dojít.

Co se kvality rýže týče, mám více než dva roky vybráno. Nic horšího než Jasmínová a Basmati od číňanů nepřichází v úvahu. Nedávno jsem jen tak pro forma opět vyzkoušel běžnou z maloobchodu. Kilovku dlouhozrnné … jakési. Většina balíčku je ve špajzu a nevím co s ní.

2014-01-07 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI