Krůtí musaka zpět

Ingredience:
lilek1 ksstřední brambory6 ksvelká cibule1 ks
mleté krůtí maso750 gsekaná rajčata1 konzervabílé víno100 ml
česnek2 - 3 stroužkyolivový olej trochutymián dle chuti
oregano dle chutipepř dle chutisůl dle chuti
vejce2 kssýr - Grana Padano, čedar, mozzarella100 gřecký bílý jogurt150 g
plnotučné mléko100 mlsmetana ke šlehání50 ml
lilek 1 ks, střední brambory 6 ks, velká cibule 1 ks, mleté krůtí maso 750 g, sekaná rajčata 1 konzerva, bílé víno 100 ml, česnek 2 - 3 stroužky, olivový olej trochu, tymián dle chuti, oregano dle chuti, pepř dle chuti, sůl dle chuti, vejce 2 ks, sýr - Grana Padano, čedar, mozzarella 100 g, řecký bílý jogurt 150 g, plnotučné mléko 100 ml, smetana ke šlehání 50 ml

Příprava

V tomhle pošmourném počasí se nám zastesklo po prosluněném Řecku, tak jsme si udělali MUSAKU. V odlehčené verzi s krůtím mletým masem a bešamelem bez mouky.

Nejdříve si předvaříme brambory ve slupce do poloměkka. Lilek nakrájíme na tenká kolečka, která osolíme a necháme "vyplakat". Na troše olivového oleje osmahneme cibulku a přidáme mleté maso, které se snažíme opéct ze všech stran. Když je maso zatažené, zalijeme ho bílým vínem a chvilku podusíme, aby se vypařil alkohol. Poté přidáme konzervu rajčat, česnek a ostatní koření. Dusíme, dokud se ze směsi nevyvaří většina tekutiny. Během té doby si oloupeme brambory a nakrájíme na kolečka o něco silnější než lilek. Kolečka lilku osušíme papírovým ubrouskem. Do vymazaného pekáčku vrstvíme nejdříve kolečka lilku přes sebe, na to brambory, na to masovou směs a končíme horní vrstvou lilku. Ten můžeme lehce potřít olivovým olejem (pokud nemáme tučnější mleté maso). Dáme do trouby, vyhřáté na 170 stupňů, zapékat na 20 minut. Mezitím si připravíme bešamel. Nastrouháme sýry najemno a smícháme s mlékem, smetanou, vejci a jogurtem. Směs nalijeme do pekáčku, zvýšíme teplotu na 200 stupňů a zapékáme dalších 40 minut.

2016-01-29 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI