Krůtí stehna na žampionech zpět

Ingredience:
spodní část krůtích stehen2 ksžampiony250 gmenší cibule2 ks
olej trochuhladká mouka1 lžičkakuřecí vývarcca 250 ml
tymián dle chutisůl dle chutipepř špetka
Příloha:
špecle dle potřeby
spodní část krůtích stehen 2 ks, žampiony 250 g, menší cibule 2 ks, olej trochu, hladká mouka 1 lžička, kuřecí vývar cca 250 ml, tymián dle chuti, sůl dle chuti, pepř špetka, špecle dle potřeby

Příprava

Otevřela jsem leták z Lidlu a vykoukla na mě akce na krůtí stehna. Plán byl tedy jasný. Při nákupu neminout chlaďák a napsat vám o tom, jak jsme je asi tak před měsícem připravovali doma. Když usoudíte, že by tenhle recept stál za pokus, nebudete mít až takový problém se sháněním hlavní suroviny. Vlastně se tak trochu řadím k Paulusovi s Ihnačákem a vymyslela jsem si recept na míru Lidlu. Nic kromě dobrého pocitu z toho ale nemám, takže se nebojte skrytě otevřené reklamy.

Krůtí stehna jsem omyla, osušila, osolila a opepřila a nechala na lince tak hodinu získat pokojovou teplotu. Pak jsem nechala rozehřát troubu na 180 °C a začala připravovat základ.

Cibuli jsem nakrájela najemno a začala jí smažit na pánvi, kterou jde dát do trouby. Žampiony jsem překrojila napůl (ty menší nechala v celku) a přidala k cibuli. Když se mi zdálo, že mají obě suroviny pěknou barvu, vyhrnula jsem obsah pánve do mističky, přilila do ní ještě trochu oleje a osmahla stehna ze všech stran do zlatova. Na některých místech tomu přirozeně tvar stehna zabránil, ale snažila jsem se co nejvíc. Stehna jsem na chvíli ještě vyndala, vrátila do pánve žampiony s cibulí a zaprášila je trochou mouky. Ještě chvíli jsem míchala, aby se mouka osmahla na jíšku a vrátila zpět stehna. Celé jsem to zalila vývarem a přidala trochu tymiánu. Pánev jsem přiklopila poklicí (stačí ale i jen alobal) a nechala péct cca 45 minut. Samozřejmě je lepší stehna kontrolovat.

Původně jsem myslela, že omáčku zjemním ještě trochou smetany, ale nakonec byla dobrá právě tak, jak se vyndala z trouby. Abychom měli přílohu rychle připravenou, sáhla jsem po hotových špeclích, které stačilo jen prohřát na pánvičce a trochu osolit.

Takový drobný upgrade pro případy, kdy byste měli doma otevřené víno: V bodě, kdy se vám bude zdát cibule a žampiony tak akorát osmahlé přilijte do pánve trochu vína (cca 1 dcl) a nechte ho úplně vyvařit. Dál pokračujte podle mého postupu.

Tak to bychom měli a teď už jenom vyrazit do toho zamračeného počasí na nákup...

2015-06-11 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI