Kuře na citrónech zpět

Ingredience:
celé kuře1 kscitron1 kshrubá sůl2 lžičky
máslo50 gslnina100 gvoda1/2 dcl
Příloha:
brambory dle potřeby
celé kuře 1 ks, citron 1 ks, hrubá sůl 2 lžičky, máslo 50 g, slnina 100 g, voda 1/2 dcl, brambory dle potřeby

Příprava

Tento recept má celkem velkou historii. Moje švagrová studovala hotelovou školu a tam se ho naučila. Jednou  jsem byla u ní a připravovala ho. Já na ní koukala a nevěřila v kombinaci citrónu a kuřete. Vždyť to musí být kyselé, myslela jsem si.

Po upečení jsem kuře ochutnala a byla jsem v sedmém nebi. Bylo naprosto dokonalé. A tak jsem si od ní vzala recept a zkusila ho také. Samozřejmě výsledek měl obrovský úspěch u přátel. Všichni si také mysleli, že kombinace kuřete a citrónu je divná. Ale po prvním soustu změnili názor.

A tak jsem si řekla, že je na čase tento recept na blog přidat. Je to něco tak strašně jednoduchého, vždyť použijeme jen 5 ingrediencí. Ale určitě s tím uspokojíte i velmi náročného hosta!

Nejprve si připravíme ingredience a předehřejme troubu na 170 stupňů.
Já tentokrát zvolila farmářské kuře. Zajímal mě rozdíl v chuti. A musím uznat, že ten rozdíl byl znát hodně. Kuře je větší, má krásnější barvu a vůně absolutně jiná.
Vymačkáme si šťávu z jednoho citrónu. Přelijeme si jí do střední misky. Přidáme sůl.
Slaninu si pokrájíme na kostičky. A vložíme jí také do misky.
Odvážíme si máslo a dáme ho rozehřát např. do mikrovlnné trouby. Roztáté máslo nalijeme také do misky. A celou směs promícháme.
 
Nyní si oddělíme kůži od kuřete. Rukou zajeďte pod kůži a udělejte si prostor. Udělejte ho i u stehen.
A nyní směs z misky vložíme do prostoru mezi kůží a masem. Když ho máme celé nadité, tak ho vložíme do pekáče. Zbytek šťávy můžeme nalít opět do prostoru pod kůží.
 
Celé kuře podlijeme 1/2 dcl vody a dáme péct na 30 minut. Celé ho přiklopíme pokličkou nebo alobalem.
 
Po 30ti minutách kuře otočíme a dáme péct, teď už bez pokličky.
 
Ke kuřeti se hodí čerstvý chléb a nebo brambory. Já zvolila oboje a upekla Focacciu.
Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit na cca 20 minut do vroucí osolené vody.
A můžeme servírovat.
2015-07-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI