La peperonata aneb pariky a rajčata zpět

Ingredience:
paprika (2 bílé a 2 žluté)4 ksvelká rajčata4 ksloupaná, krájená rajčata v plechovce200 g
velká cibule1 ksbalzamiková redukce2 lžičkyolivový olej dle potřeby
hrubozrnná sůl dle chutivícebarevný pepř dle chutibazalka2 lžičky
oregano2 lžičkazelené olivy bez pecky100 gtřtinový cukr1 - 2 lžičky
zeleninový vývar100 mllístky bazalky k podávání
paprika (2 bílé a 2 žluté) 4 ks, velká rajčata 4 ks, loupaná, krájená rajčata v plechovce 200 g, velká cibule 1 ks, balzamiková redukce 2 lžičky, olivový olej dle potřeby, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, bazalka 2 lžičky, oregano 2 lžička, zelené olivy bez pecky 100 g, třtinový cukr 1 - 2 lžičky, zeleninový vývar 100 ml, lístky bazalky k podávání

Příprava

Hojnost paprik a rajčat si žádá dalšího zpracování a tak když jsem přemýšlela, co z nich udělám, vybavila jsem si jeden recept, ve kterém je obojího opravdu dost. Jedná se o italské jídlo, jehož základem jsou právě papriky a rajčata. Peperonata je italské jídlo, které je v Itálii bráno jako příloha, je to vlastně zeleninová směs, kterou si můžete dát jako přílohu, ale také třeba jako teplou variantu zeleninového salátu. 

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli a pak na troše oleje zesklovatíme. Jakmile je cibule zezlátlá, tak přidáme papriky, které jsme předtím omyli, zbavili vnitřku a nakrájeli na proužky. Opékáme do mírného změknutí paprik cca 10 minut. Poté přidáme rajčata nakrájená na kostičky a případně rajčata z plechovky (doporučuji přidat aspoň trochu, protože pomohou udělat jakousi "omáčku"), pokud je třeba, přidáme trochu cukru, jinak přidáme balzamikovou redukci, bazalku, oregano, sůl a pepř. Zeleninovou směs podlijeme trochou zeleninového vývaru a dusíme do změknutí paprik. 

Ke konci přidáme zelené olivy, nakrájené na kolečka. Necháme prohřát, a pokud je třeba, tak dochutíme solí a pepřem. Podáváme jako přílohu nebo jako teplou variantu zeleninového salátu. Můžeme podávat s pečivem, např. bílou bagetou, dozdobené lístky čerstvé bazalky.

2017-09-18 Hlavní chody

Poznámka

Inspirace: www.ilove-italy.cz.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI