Lasagne s kapustou a sýrovým bešamelem zpět

Ingredience:
lasagne12 plátkůmleté maso400 gvelké kapustové listy (kapusta obyčejná, ne kadeřavá)9 ks
velký rajský prolatk nebo 1 konzerva pasírovaných rajčat1 ksčesnek2 stroužkyvývar (masový či zeleninový, event. voda)300 ml
sůl špetkaoregano špetkatymián špetka
pepř dle chuticukr troškaparmazán4 lžíce
lasagne 12 plátků, mleté maso 400 g, velké kapustové listy (kapusta obyčejná, ne kadeřavá) 9 ks, velký rajský prolatk nebo 1 konzerva pasírovaných rajčat 1 ks, česnek 2 stroužky, vývar (masový či zeleninový, event. voda) 300 ml, sůl špetka, oregano špetka, tymián špetka, pepř dle chuti, cukr troška, parmazán 4 lžíce

Příprava

Lasagne můžete upéct na tisíc způsobů, třeba vám budou chutnat zrovna tyto.

Příprava kapusty:
Kapustové listy omyjeme, vyřízneme tvrdý střed a na páře vaříme asi 10 minut. 

Masovo-rajčatová směs:
Maso opečeme na oleji, když zbělá, přilijeme protlak (konzervovaná rajčata). Podlijeme, přidáme koření a česnek, osolíme, případně osladíme a provaříme asi 15 minut. Průběžně podléváme - mělo by nám vzniknout větší množství směsi, protože lasagne v pekáči nesmějí být suché.

Bešamel:
Máslo rozpustíme a přidáme mouku. Světlou jíšku zalijeme postupně mlékem, řádně rozmícháme a provaříme za stálého míchání asi 15 minut. Přidáme sůl, špetku muškátového květu (oříšku) a bazalku. Odstavíme a přisypeme ještě 3 - 4 lžíce strouhaného parmazánu.

Dno zapékací mísy lehce vytřeme olejem, položíme na ni první vrstvu kapusty, zalijeme několika lžícemi masovo-rajčatové směsi, pak plátky lasagní a trochou bešamelu. Pokračujeme další vrstvou - lasagne, masová směs, kapusta, bešamel. Ve třetí vrstvě postup opakujeme. Nakonec položíme poslední plátky lasagní, zalijeme je trochou masovou směsí, poklademe posledními listy kapusty a ty ještě lehce potřeme směsí z rajčat a masa. 

Pečeme v troubě při 160°C asi 30 - 40 minut, ke konci posypeme parmazánem a troubu vypneme. Podáváme horké, výborné jsou se salátem z listové zeleniny

Místo kapusty můžete použít i na páře připravenou a pak nasekanou brokolici, stejně jako špenátové listy (ty ale použijeme syrové a až do druhé vrstvy).

2013-12-17 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI