Letní závitky s tofu a hlívou ústřičnou zpět

Ingredience:
rýžový papír12 ksledový salát1/3 ksmenší mrkev3 ks
salátová okurka1 ksjarní cibulka2 ksuzené tofu100 g
hlíva ústřičná200 gkayenský pepř1/2 lžičkyuzená paprika1/2 lžičky
kokosový olej1 lžícesůl špetka
Omáčka:
omáčka tamari3 lžícesojová omáčka Kikoman2 lžícevoda5 lžic
strouhaný zázvor1/2 lžičkyčesnek1/2 malého stroužkumalá nasekaná chilli paprička1 ks
rýžový sirup1 lžičkašťáva z 1/2 limetky dle chuti
rýžový papír 12 ks, ledový salát 1/3 ks, menší mrkev 3 ks, salátová okurka 1 ks, jarní cibulka 2 ks, uzené tofu 100 g, hlíva ústřičná 200 g, kayenský pepř 1/2 lžičky, uzená paprika 1/2 lžičky, kokosový olej 1 lžíce, sůl špetka, omáčka tamari 3 lžíce, sojová omáčka Kikoman 2 lžíce, voda 5 lžic, strouhaný zázvor 1/2 lžičky, česnek 1/2 malého stroužku, malá nasekaná chilli paprička 1 ks, rýžový sirup 1 lžička, šťáva z 1/2 limetky dle chuti

Příprava

S příchodem jara, sluníčka a vyšších teplot přestávám mít automaticky chuť na teplá jídla a stále častěji hledám lehké nevařené alternativy hlavních jídel. Mezi naše nejoblíbenější patří rozhodně jarní závitky z rýžového papíru! Vždy je plním velkým množstvím čerstvé zeleniny, miluju totiž, jak jsou potom křupavé.

Aby nás ale jídlo zasytilo a dodalo nám potřebné živiny, je potřeba přidat do závitků taky nějakou bílkovinu. Já mám nejraději avokádo, hummus nebo uzené tofu, které jsem zvolila i při přípravě tohoto receptu. Jak určitě všichni víte, závitky se nejčastěji plní také trhaným masem nebo krevetami. Maso mi teď vůbec nechybí, ale přesto mi v závitcích občas chybí taková ta "masitá" struktura. A právě tu skvěle nahradíte restovanou hlívou ústřičnou! Vsadím se s vámi, že i masožravci si pochutnají.

K závitkům samozřejmě nesmí chybět dobrá omáčka. Klasika je arašídová, na kterou nedám dopustit, ale dnes jsem neměla arašídové máslo a tak jsem zvolila pikantní omáčku se zázvorem, která je minimálně stejně tak skvělá.

A jaká jídla máte nejraději v tomto počasí vy?

Když připravuji závitky, vždycky si nakrájím všechny ingredience na jeden talíř, abych už pak mohla závitky jen kompletovat. Začneme tedy přípravou hlívy ústřičné. Na pánvi rozehřejeme olej, vhodíme hlívu natrhanou na větší kusy, posypeme kayenským pepřem a uzenou paprikou a cca 5 minut restujeme, dokud hlíva nezezlátne a nezměkne. Takto připravenou už ji jen nakrájím na menší kousky, aby se dobře balila do závitků.

Jako další krok je příprava zeleniny. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Okurku, jarní cibulku a ledový salát nakrájíme na tenké nudličky. Jako poslední sejným způsobem připravíme i uzené tofu.

Teď už máme vše nachystané a můžeme se pustit do balení našich závitků. Do pánve nebo širokého hlubokého talíře nalijeme vodu a rýžový papír v ní krátce z každé strany namočíme. Necháme okapat, položíme na pracovní plochu a začneme plnit. Do středu papíru postupně skládáme řadu z ingrediencí. Já začínám salátem, vedle položím okurku, tofu a jarní cibulku. Jako další vrstvu přidám nastrouhanou mrkev a hlívu. Množství si musíte vychytat sami, aby se vám závitky dobře balily. Přehneme boční strany do středu na směs zeleniny, potom přehneme i delší stranu papíru, kterou máme u sebe přes naši náplň a opatrně ji jakoby zasunujeme a postupně utahujeme a rolujeme. Chce to cvik, ale uvidíme, že po pár kouscích už to půjde samo. Doporučuji podívat se třeba na nějaké video na youtube.

K závitkům mám moc ráda sladko pálivou omáčku. Všechny ingredience naházíme do malé zavařovací skleničky a důkladně protřepeme.

2017-06-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostpiknik
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI