Losos s batátovo-citronovou omáčkou pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
batáty100 gvývar nebo voda100 mlsmetana (12%)50 ml
šťáva z cca 1/4 citronu dle chutisůl dle chuticitronový pepř dle chuti
muškátový oříšek dle chutilosos4 porce
batáty 100 g, vývar nebo voda 100 ml, smetana (12%) 50 ml, šťáva z cca 1/4 citronu dle chuti, sůl dle chuti, citronový pepř dle chuti, muškátový oříšek dle chuti, losos 4 porce

Příprava

S vánočním stolováním mám spojená hlavně jídla s rybami. Klasický kapr u nás příliš neletí, a ani ryby v trojobalu ne. Každý rok na štědrý den tedy připravuji nějakou rybu v trošku netradičním, a přesto slavnostním kabátku. Říká se, že správné jídlo by v sobě mělo snoubit jak sladkou, tak slanou a ba i kyselou chuť. Tento recept vše uvedené splňuje a jak se gastronomicky již mnohokrát potvrdilo, nakyslá chuť citronu rybám ohromně sluší. Tak třeba tímto receptem letos inspiruju i vás.

Ryby samy o sobě žádné velké kouzlení s dochucením nevyžadují. Použijte na ně tedy jen trošku soli a citronového pepře, případně jiného koření na ryby, pokud tento nemáte rádi. Pekáček vytřete troškou oleje a lososa v něm šoupněte na cca 180°C do trouby. Obvykle mu stačí úprava kolem 20 minut (dle výšky filetu).

Tento čas krásně využijete na tvorbu omáčky. Nebo by se možná dalo říci pyré. Batátu oloupejte, nakrájejte na menší kostičky (zhruba centimetr velké) a dejte vařit. Až změkne, slijte vodu a vyměňte ji za smetanu, se kterou batáty společně rozmixujte na kaši. Poté ještě nařeďte vývarem a na plotně znovu krátce prohřejte. Mezitím dochuťte solí, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. S tou pracujte pomalu a po částech, abyste omáčku zbytečně nepřekyselili.

Servírujte s pečeným lososem a doplňte třeba ještě další dušenou nebo v páře vařenou zeleninou. Dobře se podle mě losos snoubí třeba s brokolicí.

Recept jsem vytvořila pro kampaň #Santaclara, kterou Lidl Česká republika o letošních svátcích oslovuje svět s myšlenkou, že za tou pravou pohodou Vánoc není žádný nabubřelý břichatý Santa, nýbrž my – „obyčejné“ ŽENY A MÁMY – které pečeme cukroví, vyváříme laskominy, zdobíme rodinná hnízda a utahané po nocích balíme dárky. Žádná sebekrásnější dokonalost výzdoby vašeho bytu či přepychová tabule není ale zdaleka tak důležitá, jako Vy sama. Vy a Vaše rodina, pro kterou toto vše děláte. Myslete tedy také sama na sebe, odhoďte stres a starosti, nechte se inspirovat našimi tipy (ať už jsou to jednoduché a rychlé recepty či domácí dekorace) a přepněte na POHODU. O té by totiž Vánoce měly být. 

Dětská specifika:

  • Ryby přináší do naší stravy zdravé omega3 mastné kyseliny, které jsou nepostradatelné pro náš mozek. Oproti tomu bohužel také obsahují množství rtuti a dalších chemických látek, proto se tabulkově doporučují od 1 roku věku. Osobně bych se nebála rybu z dobrého zdroje nabídnout dítěti i dříve (s ohledem na rizika alergické reakce).
  • Citron jako citrusový plod a exotické ovoce taktéž může vyvolat alergickou reakci.
  • Smetana je pro vyšší obsah bílkovin doporučována od 1 roku.
2016-12-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI