Losos s pikantní hořčičnou omáčkou a bylinkovými bramborami zpět

Ingredience:
losos2 filetycelá hořčičná semínka nebo domácí hořčice4 lžícefrancouzská hořčice1 lžíce
med1 lžičkasmetana100 mlbílé víno50 ml
máslo plátekpepř dle chutisůl dle chuti
estragon dle chutizelené bylinky na brambory dle chutibrambory dle potřeby
losos 2 filety, celá hořčičná semínka nebo domácí hořčice 4 lžíce, francouzská hořčice 1 lžíce, med 1 lžička, smetana 100 ml, bílé víno 50 ml, máslo plátek, pepř dle chuti, sůl dle chuti, estragon dle chuti, zelené bylinky na brambory dle chuti, brambory dle potřeby

Příprava

Budu trochu brblat. Mám ráda ryby. Ty sladkovodní, naše. Candáty, štiky a hlavně kapry, nad kterými většina lidí ohrnuje nos. Lososa zas až tak ráda nemám. Přijde mi tak nějak bez chuti. U sladkovodních ryb hraje první roli chuť jejich masa, u lososa je to naopak - bez nějaké dobré, pikantnější omáčky je jeho konzumace celkem o ničem. Takže zatímco kapra na másle si dám klidně jen tak, bez přílohy, samotný osolený a na másle opečený losos za moc nestojí. Filet z něho má ovšem jednu velikou výhodu - pořídíte ho bez kostí. A kosti jsou jednou z překážek v hojnější konzumaci ryb u velké části populace, což celkem chápu (i když mně nevadí).

Hořčičná semínka zalijeme trochou horké vody a necháme je nabobtnat (s domácí hořčicí si tenhle krok ušetříme). Přemístíme je do rendlíku, přidáme francouzskou hořčici, smetanu, víno, med, čerstvě mletý pepř a nasekaný estragon (používáme-li sušený, je lepší poté omáčku přepasírovat), opepříme a krátce provaříme. Podle potřeby omáčku buď zredukujeme, nebo naopak doředíme vínem. Zahušťovat není třeba! Do hotové omáčky vmícháme na zjemnění plátek másla (už dále nevaříme) a udržujeme ji teplou. Lososa omyjeme, sušíme ho papírovou utěrkou a osolíme a opepříme podle chuti. Osmažíme ho z obou stran zprudka na rozpáleném másle (pokud je s kůží, tou nejprve dolů, u velmi čerstvých ryb se doporučuje kůži několikrát naříznout, aby se filet nezkroutil). Doba smažení je individuální podle tloušťky filetu, obecně ale platí, že ho není třeba dlouho týrat, aby se nevysušil. Do brambory zašťoucháme plátky másla a nasekané bylinky, přidáme lososa, kterého na talíři přelijeme omáčkou, a podáváme.

2017-03-17 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ryby
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI