Masové kuličky se smetanovou omáčkou zpět

Masové kuličky:
kvalitní mleté maso500 gstředně velká cibule1 ksstrouhanka (panko strouhanka)4 - 5 lžíce
vejce1 kssušený česnek1/2 lžícemletý muškátový oříšek1/2 lžičk
koření na mletá masa1 lžičkanasekaná petrželka hrstkasůl dle chuti
pepř dle chutiolivový olej1 - 2 lžícemáslo1 lžíce
Omáčka:
máslo60 ghladká mouka3 žícesmetana200 ml
hovězí vývar400 mlworcestrová omáčka1 lžícedijonská hořčice1 lžička
sůl dle chutipepř dle chuti
kvalitní mleté maso 500 g, středně velká cibule 1 ks, strouhanka (panko strouhanka) 4 - 5 lžíce, vejce 1 ks, sušený česnek 1/2 lžíce, mletý muškátový oříšek 1/2 lžičk, koření na mletá masa 1 lžička, nasekaná petrželka hrstka, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olivový olej 1 - 2 lžíce, máslo 1 lžíce, máslo 60 g, hladká mouka 3 žíce, smetana 200 ml, hovězí vývar 400 ml, worcestrová omáčka 1 lžíce, dijonská hořčice 1 lžička, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Masové kuličky jsou prostě skvělá věc. Nevím, jestli byly tak oblíbené i před Ikeou, ale každopádně Ikea jejich popularitě hodně pomohla. Já jsem tedy nikdy nebyla nějaký stálý a nadšený strávník právě v Ikee, ale samozřejmě jsem jejich kuličky také ochutnala (i když je to teprve pár let, co jsem je měla poprvé). Tento recept nemá za cíl se známým švédským kuličkám přiblížit přesně na chlup, mohu vám ale slíbit, že vás dostanou :) Je sice fajn mít jedno rezervní balení kuliček v mrazáku, domácím se ale nic nevyrovná. Navíc teď na podzim je to přímo ideální jídlo pro sychravý den. Já je nejraději připravuji s poctivou domácí bramborovou kaší, mňam.

Mleté maso smícháme v keramické míse s cibulí, vejcem, strouhankou, petrželkou a kořením. Důkladně promícháme, až dostaneme kompaktní hmotu, v případě potřeby přidáme trochu strouhanky, ale opatrně. Naopak doporučuji nešetřit pepřem ani solí. Navlhčenou rukou válíme z masa kuličky. Podle zvolené velikosti by jich mělo být 12 až 20 ks. 

Na hlubší pánvi rozehřejeme olej a máslo a kuličky opékáme ze všech stran. Poté přemístíme do zapékací misky a 5 minut necháme dopéct v troubě. Kuličky udržujeme teplé.
Nyní si připravíme omáčku. Na stejné pánvi rozehřejeme zbývající máslo, přisypeme mouku a důkladně prošleháváme, až dostaneme světle hnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem a smetanou a opět dobře promícháme, aby měla omáčka hladkou konzistenci. Nakonec přidáme worcestrovou omáčku a hořčici a přivedeme pomalu k varu, aby omáčka zhoustla. Dochutíme solí a pepřem. Do hotové omáčky vrátíme kuličky, necháme společně 2 minuty prohřát a můžeme podávat. Já je mám nejraději s domácí bramborovou kaší a posypané bylinkami.

2016-11-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI