Melanzane alla parmigiana zpět

Ingredience:
lilek2 - 3 kssůl špetkapepř špetka
olivový olej extra panenský trochuslunečnicový olej trochurajčatový protlak nebo čerstvá rajčata600 g
mozzarella2 baleníčerstvá bazalka pár lístkůtvrdý strouhaný sýr Gran Moravia dle potřeby
česnek2 stroužkymenší cibule1 ks
lilek 2 - 3 ks, sůl špetka, pepř špetka, olivový olej extra panenský trochu, slunečnicový olej trochu, rajčatový protlak nebo čerstvá rajčata 600 g, mozzarella 2 balení, čerstvá bazalka pár lístků, tvrdý strouhaný sýr Gran Moravia dle potřeby, česnek 2 stroužky, menší cibule 1 ks

Příprava

V pátek jsem ze svého notýsku vytáhla recept Melanzane alla parmigiana, který jsem kdysi jedla u tchýně v Umbrii, ale ještě nikdy jsem ho nezkoušela vařit. Zas až tak náročné to není, je to spíš pracné, něco na způsob přípravy lasagní. 

Co je asi nejdůležitější je odvodnit lilky, každý to dělá trochu jinak, já si na pomoc vzala hrnce s vodou, který působí jako dost dobré závaží. Taky je potřeba dávat pozor na vysušení lilků od vody před smažením a od oleje po smažení (to se dělá položením zeleniny na kuchyňský papír, který krásně tuk odsaje).

Kromě rad k vaření tu existují opět různé varianty. První je česnek, někdo ho nejraději osmahne na olivovém oleji a pak vyndá, pak jsem se ještě setkala s variantou, kde ho někdo nakrájí nadrobno společně s cibulkou a nechá v omáčce a nebo ho do omáčky vůbec nedává. Kromě mozzarelly a tvrdého sýru někdo přidává navíc i jiné druhy sýrů jako např. Caciocavallo, Provola Silana aj. Co se týče mozzarelly, určitě se setkáte i s verzí „mozzarella di bufala„, s čímž souhlasím, i když je to poněkud dražší pochutnání. No a nakonec ještě jsou tu tací, kdo přidávají rádi vejce, mlíko, mouku nebo strouhanku.

Postup:

  • lilky omyjte, okrojte šťopky a nakrájejte po délce na plátky o zhruba. 0,5 cm
  • plátky lilku rozprostřete na pekáč, pokud možno dejte na ně nějaké závaží a nechte je hodinu odpočinout (pustí přebytečnou vodu)
  • na pánev nalijte olivový olej (cca 3 lžíce) a osmažte v něm dva stroužky česneku
  • dozlatova opečený česnek vyndejte a do provonělého oleje dejte osmahnout cibulku nakrájenou nadrobno
  • potom přidejte rajčatový protlak, osolte, opepřete a přidejte pár lístků bazalky (já dala 4 menší)
  • omáčku vařte tak 30 min na mírném ohni a pak oheň vypněte
  • vezměte lilky, pořádně kousek po kousku osušte a dejte je smažit do vroucího slunenčnicového oleje (stačí v hluboké pánvi)
  • osmahněte je z obou stran, dokud lehce nezezlátnou
  • lilky dejte stranou do předem připraveného talíře s papírem, který do sebe vsákne přebytečný olej
  • vezměte pekáč, na dno nalijte vrstvu rajčatové omáčky
  • potom naskládejte lilky, mozzarellu nakrájenou na kousky a strouhaný sýr Gran Moravia
  • takto postupujte až na konci bude vrstva omáčky a vše bohatě posypané sýrem Gran Moravia
  • dejte péct do trouby na 190°C na cca 30 min.
2014-08-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI