Penne se smetanou, houbami a salsicciou zpět

Ingredience:
italské klobásy salsiccia, nakrájené na malé kousky2 ksextra panenský olivový olej2 lžícetěstoviny penne200 g
nakrájené žampiony hrstnastrouhaný parmazán (Grana Pdano, Parmigiano Reggiano...) dle chutiitalská smetana dle potřeby
sůl dle chutipepř dle chuti
italské klobásy salsiccia, nakrájené na malé kousky 2 ks, extra panenský olivový olej 2 lžíce, těstoviny penne 200 g, nakrájené žampiony hrst, nastrouhaný parmazán (Grana Pdano, Parmigiano Reggiano...) dle chuti, italská smetana dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Nedávno nás doma navštívil kamarád Cristian ze Sardínie, co se ale odstěhoval před pár lety do Liberce (a hraje také občas s mým manželem v kapele). Je to velký nadšenec do vaření. Samozřejmě nejvíce miluje italskou kuchyni a čas od času doma připraví i nějakou delikatesu, kterou prostě nemůžu odmítnout.

Tentokrát vyrobil domácí “pancettu” a “salsicciu”, obojí mu dopadlo naprosto luxusně! Obě tyto suroviny můžete samozřejmě koupit i v obchodě (např. Makro nebo specializované prodejny s italskými produkty), ale domácí je prostě domácí.

Dostala jsem chuť na klobásky a připravila z nich pro vás můj oblíbený recept, který připravují Italové především ve střední Itálii. Je neskutečně jednoduchý, zabere pár minut a je prostě skvělý! Důležité je mít kvalitní suroviny.

Salsicciu můžete nakrájet na malé kousky nebo jednoduše vymačkat ze střívka a na pánvi ji ještě vařečkou rozdělit na jemnější kousky. Ideálně se používá pouze vnitřek, střívko se vyhazuje.
Co se týče těstovin, nejlepší jsou pro tento recept krátké těstoviny. Jako například penne, fusilli, tortiglioni, strozzapreti aj. Pokud nejíte houby, můžete si recept připravit bez nich.

Dalšími surovinami, které můžete použít, jsou také muškátový oříšek (stačí jej čerstvý nastrouhat na hotové těstoviny) nebo na jemno nakrájená cibulka. Co se týče smetany, ideální je použít italskou smetanu. Ta se přidává při vaření až úplně na konci do hotového jídla, které krásně zahustí. V receptu by rozhodně neměl chybět kvalitní italský sýr. Ideální je parmezán, na značce nezáleží (např. Grana Padano, Parmigiano Reggiano apod.). A pokud si chcete recept ještě trochu okořenit, doporučuji přidat i trochu chilli papriček (já použila pár ze Sardinie od Cristina).

Na olivovém oleji osmahneme houby, lehce osolíme a opepříme. Přidáme salsicciu. Mezitím dáme vařit vodu na těstoviny. Jakmile začne vřít, tak ji osolíme. Hotové těstoviny al dente smícháme v pánvi s houbami, salsicciou a přidáme smetanu. Posypeme sýrem a promícháme. Můžeme ještě lehce opepřit. 

Podáváme posypané sýrem.

2019-03-25 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI