Perfektní vegeburger zpět

Ingredience:
červená quinoa250 gstřední batát nakrájený na kostky1 ksvařená cizrna1 hrnek
malá najemno nakrájená cuketa1 ksdýňová semínka1/2 hrnkudrcené lněné semínko5 lžic
nahrubo nakrájená čerstvá bazalka3 lžícesůl1/2 lžičkypepř1/2 lžičky
čerstvý tymián1/2 lžičkyolej2 lžíce
červená quinoa 250 g, střední batát nakrájený na kostky 1 ks, vařená cizrna 1 hrnek, malá najemno nakrájená cuketa 1 ks, dýňová semínka 1/2 hrnku, drcené lněné semínko 5 lžic, nahrubo nakrájená čerstvá bazalka 3 lžíce, sůl 1/2 lžičky, pepř 1/2 lžičky, čerstvý tymián 1/2 lžičky, olej 2 lžíce

Příprava

Už jsem vyzkoušela burgery z červené řepy (recept zde), burgery z tempehu (recept zde), ale na tenhle burger jen tak něco nemá. Je naprosto perfektní! Příprava je trochu náročnější, ale stojí to za to. Je bezlepkový, a díky směsi quinoy, cizrny je plný proteinů a ta jeho chuť! 

Červená quinoa mu dodá skvělou barvu - seženete ji běžně v obchodem se zdravou výživou nebo třeba v DM.  Je výborná i jen tak uvařená jako příloha. O něco horší je to s cenou quinoy - před pár lety stávala minimálně polovinu, ne-li méně, co teď. To je díky zvyšující se oblibě této bezlepkové obiloviny, kdy její pěstitelé nestíhají pokrýt poptávku.
Receptem jsem se inspirovala ve Vegetarian Times.  Z následujícího receptu jsem jich udělala cca 12 kousků. Byl moc dobrý i studený.
 
Quinou propláchněte v jemném sítu vařící vodou (stejně jako u jahel se tak zbavíte případné hořkosti) a spolu s batátem a dvěma hrnky vody ji vařte do změknutí - trvá to asi 20 minut.
 
Do velké mísy dejte scezenou quinou, batáty a všechny ostatní suroviny a pomocí vidličky dobře promíchejte. Při míchání vidličkou rozmačkejte batáty a cizrnu. Výsledná směs by neměla být příliš jemná, spíš by měla obsahovat jednotlivé kousky surovin.
Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Ze směsi vytvarujte jednotlivé burgery - lépe se mi manipulovalo s vyššími - dělala jsem vysoké asi 2 cm. Každý burger opečte nejdříve na pánvi - stačí 3 minuty z každé strany. Poté je přendejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte 15 minut v troubě.
 
Servírujte s pečivem a čerstvou zeleninou dle vaší chuti.
2014-12-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI