Pfeffer steak s omáčkou z brandy a zámeckými brambůrkami zpět

Ingredience:
hovězí svíčková1000 gkulaté brambory800 ghovězí vývar400 ml
smetana250 mlbrandy1,5 dclzelený nakládaný pepř100 g
olej dle potřebysůl dle chutipepř dle chuti
listová petržel dle chuti
hovězí svíčková 1000 g, kulaté brambory 800 g, hovězí vývar 400 ml, smetana 250 ml, brandy 1,5 dcl, zelený nakládaný pepř 100 g, olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, listová petržel dle chuti

Příprava

Když se řekne Pfeffer steak, neznamená to nic jiného, než pořádný kus hovězí svíčkové s vynikající pepřovou omáčkou. Viděl jsem už mnoho způsobů, jak lidé tento recept prezentují, ale podle mého názoru jsou základem tohoto jídla tři suroviny: Vyzrálý kus hovězí svíčkové, nakládaný zelený pepř a kvalitní brandy.

Začneme výběrem masa. Ono se říká, že by maso na jakýkoliv hovězí steak, mělo být dobře vyzrálé. Jak poznat na první pohled vyzrálé maso asi říci nejde. Já osobně používám klasickou otřelou metodu, že do něj dloubnu prstem, a když v něm zůstane otlačen důlek, mám vyhráno. Maso, které klade odpor je příliš čerstvé a na steaky ne úplně vhodné.

Když už máme to štěstí a pořídili jsme požadovaný kousek masa, přesouváme se domů, kde potřebujeme maso dochutit. Čím kvalitnější maso, tím míň jej dochucuji. Na hovězí svíčkovou používám pouze sůl a čerstvě mletý pepř, jelikož nechci zabít chuť masa nějakým grilovacím zázrakem na počkání.

Maso naložím a nechám v lednici klidně den odpočinout.

Příprava je snadná. Rozpálím si pánev a naliju do ní trochu olivového oleje. Jakmile je pánev dostatečně rozehřátá, nechám na ní opéct steak ze všech stran. Stačí jen chvíli, aby maso chytlo pěknou barvu. Poté nechávám dopéct v troubě na 180°C asi 10 minut. Samozřejmě každý má rád maso jinak tepelně upravené. Záleží velmi na výšce steaku. Jinou dobu se bude péct steak vysoký 2cm a jinak zase steak, který má 5cm. Od oka to pozná jen opravdový profík. Chceteli mít jistotu a do masa hloupě neřezat během pečení, pořiďte si teploměr na maso. Jemně propečený, tedy RARE má uprostřed teplotu cca 50°C, oblíbený MEDIUM 60°C a propečený steak kolem 70°C. Maso po vytažení z trouby doporučuji nechat 3 minutky odpočinout, než se do něj pustíte.

Pepřová omáčka se dá dělat mnoha způsoby. Mě se nejlépe osvědčil tento recept. Na pánvi rozpálím olivový olej a nechám na něm chvíli restovat nakládaný pepř. Poté zaliji přiměřenou dávkou kvalitního brandy a nechám odpařit alkohol. Podliji trochou kvalitního hovězího vývaru a chvíli provařuji. V závěru přidám trochu smetany a provařuji do potřebné hustoty. V závěru dosolím dle chuti.

Jako přílohu můžete zvolit cokoliv. Já mám ke steaku rád malé kulaté brambory, které nejprve uvařím a poté na pánvi zprudka orestuji. 

2016-04-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno červené
Nákladyvyšší

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI