Pizza zpět

Těsto:
mouka (200 g světlá + 180 g celozrnná)380 gvlažná voda150 - 160 mlčerstvé droždí (nebo balíček sušeného)21 g
olivový olej4 lžícehimalájská sůl1 lžičkasušená třtinová šťáva (cukr)1 lžička
Rajčatový základ:
sterilovaná loupaná krájená rajčata400 gcibule1 ksčesnek4 - 5 stroužků
provensálské koření1 - 2 lžičkyolej trochu
Ostatní:
cuketa1 ksžampiony10 ksvětší paprika1 ks
cibule2 kssušená třtinová šťáva (cukr)2 lžícebalsamico ocet2 lžíce
sojová omáčka2 lžícesterilovaná kukuřice dle chutiolivy dle chuti
špenát a uzené tofu nebo tempeh dle chuti
mouka (200 g světlá + 180 g celozrnná) 380 g, vlažná voda 150 - 160 ml, čerstvé droždí (nebo balíček sušeného) 21 g, olivový olej 4 lžíce, himalájská sůl 1 lžička, sušená třtinová šťáva (cukr) 1 lžička, sterilovaná loupaná krájená rajčata 400 g, cibule 1 ks, česnek 4 - 5 stroužků, provensálské koření 1 - 2 lžičky, olej trochu, cuketa 1 ks, žampiony 10 ks, větší paprika 1 ks, cibule 2 ks, sušená třtinová šťáva (cukr) 2 lžíce, balsamico ocet 2 lžíce, sojová omáčka 2 lžíce, sterilovaná kukuřice dle chuti, olivy dle chuti, špenát a uzené tofu nebo tempeh dle chuti

Příprava

Pro návštěvu, pro pohodový večer u filmu nebo když je chuť, tak i k obědu. Ano i my si pečeme doma pizzu. Většinou jí teda peču pro radost příteli, ale tvrdit že ji nejím, nebo mi nechutná nebudu. Je totiž skvělá!!! Až moc.

Pizzu si můžete udělat ze surovin, které máte nejraději, nebo spíše, které najdete doma. Recept je jen inspirací pro Vás, ale výsledná chuť už záleží jen na Vás.
Základem na pizzu jsou konzervovaná nasekaná rajčátka s cibulí, česnekem a provensálským kořením.

Nejraději připravujeme pizzu s cuketou, žampióny, paprikou, karamelizovanou cibulkou a  kukuřicí. Anebo pizzu špenátovou.
Příprava se zdá zdlouhavější, ale jednou za čas to za to stojí.

A samozřejmě si můžete pizzu udělat z jakékoliv mouky. Můžete si koupit speciální mouku na pizzu, použít mouku polohrubou světlou, nebo si udělat pizzu celozrnnou.
My si nejraději mícháme mouku v poměru 200g světlé a 180g celozrnné. Ale to záleží jen na Vás co Vám nejvíce zachutná. 

Těsto: Droždí, olej a cukr si rozmícháme ve vlažné vodě.
Smícháme mouky a sůl. Přidáme rozpuštěné droždí s cukrem a olejem ve vodě.
Vypracujeme pružné nelepivé těsto. Přendáme ho do mísy, zakryjeme a necháme hodinku kynout.

Rajčatový základ: Mezi tím si oloupeme 1 cibuli, nakrájíme ji na drobno a restujeme. Přidáme 4-5 prolisovaných stroužků česneku, sterilizovaná krájená rajčátka a provensálské koření. Prohřejeme a odstavíme.  

Ostatní: Nakrájíme si 2 cibule na kolečka a restujeme na oleji. Přidáme sušenou třtinovou šťávu (cukr) a necháme zkaramelizovat. Podlijeme troškou balsamico octa, chvilinku podusíme a odstavíme.
Nakrájíme si očištěné žampióny na plátky a papriku na proužky. Na troše oleje vše restujeme. Přidáme sojovou omáčku, chvilinku podusíme a odstavíme.
Popřípadě spaříme špenátové listy. Na troše oleje chvilinku restujeme prolisovaný česnek, přidáme špenát, osolíme a odstavíme (nebo si připravíme špenát klasický způsobem z mraženého).  

KompletaceTroubu si předehřejte na 210-220°C. Plechy na pizzu si vymažte olivovým olejem. Těsto rozdělte na dva bochánky, rozválejte do forem a propíchejte vidličkou. 
Na těsto rozdělte rajčatový základ, poklaďte na kolečka nakrájenou cuketou, restovanými žampióny,paprikou a karamelizovanou cibulkou. Na jednu pizzu přidejte špenát, chcete-li nastrouhejte ještě uzené tofu nebo tempeh.
Posypte kukuřicí a olivami.
Pečte na cca 220°C/15-20 minut. V polovině pečení plechy otočte a vyměňte.    

2015-05-22 Hlavní chody

Poznámka

Ingredience jsou na 2 pizzy.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI