Plněný lilek "KIRNIYARIK" zpět

Ingredience:
mleté krůtí maso500 glilek2 ksstřední cibule2 ks
červená silnostěnná paprika1 ksčerstvá rajčata (nebo 1 plechovka drcená rajčata)350 gmozzarella80 g
česnek6 stroužkůslunečnicová semínka2 lžíceolivový olej8 lžic
sůl špetkapepř špetkakoření bolognese špetka
bazalka dle potřeby
mleté krůtí maso 500 g, lilek 2 ks, střední cibule 2 ks, červená silnostěnná paprika 1 ks, čerstvá rajčata (nebo 1 plechovka drcená rajčata) 350 g, mozzarella 80 g, česnek 6 stroužků, slunečnicová semínka 2 lžíce, olivový olej 8 lžic, sůl špetka, pepř špetka, koření bolognese špetka, bazalka dle potřeby

Příprava

V různých kuchyních se z lilku připravují rozličné speciality....

Já jsem se rozhodla vyzkoušet tureckou variantu s mletým masem,která se jmenuje "KARNIYARIK" (což je v překladu prý rozštěpené břicho) Původně se připravuje s piniovými oříšky,ale lze je nahradit i slunečnicovými semínky ;)

Lilky opláchneme,osušíme,podélně rozkrojíme a vydlabeme dužinu,....pozor,abychom neporušily slupku!...okolo okrajů necháme asi 1 cm dužiny. Vzniklé "lodičky"i vydlabané kousky posolíme a necháme asi 30 minut vypotit.Mezitím si připravíme náplň.Mleté krůtí maso,na drobno nakrájenou cibuli a papriku osmahneme v hlubší pánvi na 6 PL olivového oleje,přidáme spařená,oloupaná rajčata,nakrájená na kousky (nebo konzervovaná),vydlabanou dužinu z lilků a prolisovaný česnek.Ochutíme solí,barevným pepřem a kořením Bolognese.Za občasného promíchání dusíme pod poklicí na mírném plameni cca 30 minut - měla by se vydusit veškerá šťáva.

Mezitím si na suché pánvi opražíme slunečnicová semínka,vyndáme,na pánev nalijeme 2 PL olivového oleje a zprudka,ale krátce opečeme osušené lilkové "loďky",z každé strany asi 2 minuty.Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů,do masovo-rajčatové směsi přidáme nasekanou bazalku,kousky mozzarelly a krátce prohřejeme než se sýr rozpustí. Ochutnáme a dle potřeby dochutíme. Lilky naplníme směsí,naskládáme do pekáčku,podlijeme 2dl teplé vody a 30 minut zapékáme v troubě.Před podáváním posypeme opraženými slunečnicovými semínky.Takto zapečený lilek servírujeme teplý i studený.

2014-03-12 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI