Polentový nákyp s kuřecím masem pro děti od 8 měsíců

zpět
Polentový nákyp s kuřecím masem pro děti od 8 měsíců
Ingredience:
polenta125 gvývar (voda)1/4 lzakysaná smetana1 kelímek
vejce (do roka jen žloutek)2 ksbrokolicecca 1/4 ksmrkev1 ks
kuřecí prso1 ksolej dle potřebysůl dle chuti
pepř dle chutitymián dle chuti
polenta 125 g, vývar (voda) 1/4 l, zakysaná smetana 1 kelímek, vejce (do roka jen žloutek) 2 ks, brokolice cca 1/4 ks, mrkev 1 ks, kuřecí prso 1 ks, olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, tymián dle chuti

Příprava

Polenta je kukuřičná kaše, která je vynikající nejen jen tak v základu, ale především zapečená. Přesně jako je tato. Říkejme tomu třeba koláč nebo nákyp. Není to moc fotogenické, ale je to ták dobré.

Vývar nebo vodu přivedeme k varu a pomalu vsypeme polentu, pečlivě mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Bude nejspíš velmi hustá, proto ji v případě potřeby můžete naředit ještě další vodou, ale přesto to nepřehánějte - hustota je velmi žádoucí, budeme ještě ředit zakysanou smetanou. Chvilku nechte projít teplem a zodpovědně míchejte, aby se kaše nepřipálila. Poté odstavte z plotny, nechte trošku zchladnout a smíchejte se zakysanou smetanou a vejcem.

Zatímco kaše chladne, připravíme si zeleninu. Brokolici oberte na ty nejdrobnější růžičky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, kuře nakrájejte na malé kostičky. V pánvi rozehřejte trošku oleje a na něm do zlatova osmahněte brokolici, mrkev a kuřecí maso. Poté vmíchejte do polentové kaše. Dochuťte solí a kořením.

Pečte v troubě dle svých zvyklostí, cca půl hodiny na 200°C, dokud nákyp neupečete do zlatova. 

Dětská specifika:

  • Polenta je kukuřičného původu, je tedy bezlepková a vhodná i pro nejmenší děti od miminka, stejně tak jako mrkev a brokolice.
  • Zakysané mléčné výrobky včetně zakysané smetany začínáme podávat kolem 8. - 9. měsíce.
  • Dětem do 1 roku z vejce vynechejte bílek, který zatěžuje ledviny a dává se až od 1 roku.
2018-03-13 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI