Pstruh lososovitý s brokolicovým pyré pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
lososovitý pstruh (nebo losos)2 porcemenší brokolice1/2 ksbílý jogurtcca 2 lžíce
sůl dle chutikoření na ryby dle chuti
lososovitý pstruh (nebo losos) 2 porce, menší brokolice 1/2 ks, bílý jogurt cca 2 lžíce, sůl dle chuti, koření na ryby dle chuti

Příprava

Jako obvykle je to jednoduché, rychlé, dia i baby friendly a snad i dobré. Nebo alespoň u nás jsme si pochutnali.

Pstruha ochuťte oblíbeným kořením na ryby (používám citronový pepř) a osolte, přemístěte do lehce vymazaného pekáčku a dejte do trouby předehřáté na 180°C. Pečte přibližně 15 - 20 minut, záleží na velikosti a síle filetu. Na růžovou kůrčičku shora ale určitě nečekejte, mohli byste si tak tuto výbornou a šťavnatou rybku vysušit. 

Než trouba vykoná svou práci, připravte brokolicové pyré. Brokolici obranou na růžičky vložte do osolené vroucí vody a povařte do měkka, což trvá cca 5 minut. Pro tuto fázi přípravy mám pro vás ještě jednu babskou radu. Do vody přidejte na špičku lžičky jedlé sody a chlebovou kůrku. Soda by měla uchovat brokolici krásně zelenou barvu a chlebová kůrka by měla pohltit typický pach vznikající při jejím vaření. Nevím jak to druhé, ale to první funguje rozhodně! ;) Uvařenou brokolici prostě a jednoduše umixujte s bílým jogurtem na hladké pyré, dosolte dle potřeby, přidat můžete i případný výpek z lososa a stejně tak můžete naředit i troškou vývaru nebo méně zdravě také smetanou, která dodá omáčce teprve ten správný šmrnc. Musím ale říct, že i zjemněná bílým jogurtem, jako je v tomto receptu, mi moc chutná. Jogurt totiž dodá příjemnou kyselkavou chuť, kterou mám ve spojení s lososem velmi ráda, jen mnohdy si k ní dopomáhám spíše citronem nebo bílým vínem (ani jedno vám ovšem rozhodně nevymlouvám :))

Pokud budete k jídlu jako zeleninovou přílohu chtít uvařit i chřest, doporučuji jej přidat na 2 - 5 minut k osolené brokolici. Stejně tak můžete v téže vodě zároveň vařit i brambor jako přílohu. 

Dětská specifika:

  • rybí maso jako velký alergen je v tabulce, o kterou se opírám při stanovování věkové hranice receptů, uvedeno od 1 roku. Jelikož ale mnohé národy rybou dokonce i začínají, ani já bych se nebála zařadit ji s určitou opatrností už před prvním rokem. Pokud k tomuto přihlédnu, je ostatními ingrediencemi (samozřejmě vyjma soli a koření) recept vhodný pro děti přibližně od 8 měsíců. 
2015-05-15 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI