Rajčatová omáčka s cuketou a cizrnou zpět

Ingredience:
menší cuketa1 kscibule1 ksčesnek2 stroužky
loupaná rajčata1 plechovkavařená cizrna (nebo cizrna z konzervy)1 šálekghí/olivový olej dle potřeby
směs sušených italských bylinek dle chutičerstvá bazalka na ozdobenítěstoviny (rýžová vřetena) k podávání
menší cuketa 1 ks, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, loupaná rajčata 1 plechovka, vařená cizrna (nebo cizrna z konzervy) 1 šálek, ghí/olivový olej dle potřeby, směs sušených italských bylinek dle chuti, čerstvá bazalka na ozdobení, těstoviny (rýžová vřetena) k podávání

Příprava

Určitě jste už nesčetněkrát slyšeli, že zelenina a ovoce by se měli jíst převážně syrové, abychom nepřišli o drahocené vitamíny, které obsahují. Ne všechno je ale tak jednoduché! Věděli jste, že některým druhům naopak tepelná úprava prospívá?! Jedním z takových jsou právě rajčata, obsahují velké množství lykopenu, který se mnohem lépe uvolní při tepelném zpracování. Jeho využitelnost pak můžete ještě podpořit přidáním kvalitního oleje.

Mezi nejjednodušší, a podle mého i nejlepší, recept patří rajčatová omáčka s těstovinami. Pojďte si jí uvařit k obědu i vy.

V hrnci necháme rozehřát ghí nebo olivový olej (pokud chcete mít recept čistě veganský) a lehce na něm necháme orestovat cibulku pokrájenou na drobné kostičky. Po chvíli restování přidáme k cibulce cuketu, kterou jsme nakrájely asi na centimetrové kostičky a ještě několik minut necháme společně opékat. Na poslední minutu přidáme k cuketě ještě posekaný česnek a necháme ho rozvonět. K cuketovému základu přisypeme cizrnu a zalijeme konzervovanými rajčaty. Ochutíme bylinkami, výborně zde chutnají italské bylinky, které jsem použila v receptu já. Konkrétně Italskou směs od Fitkoření, která je vynikající. Použít ale samozřejmě můžete i jiné vaše oblíbené bylinky.

Takto necháme omáčku pod pokličkou cca 10 – 15 minut dusit, dokud se rajčata nerozvaří a cuketa nezměkne. Pozor ale, abyste cuketu nerozvařili!!

Hotovou omáčku můžeme dochutit solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme s oblíbenými těstovinami. Já použila rýžová vřetena, skvělou volbou jsou ale také např. žitné či celozrnné druhy těstovin.

2016-04-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI