Rajčatové rizoto s červeným vínem zpět

Ingredience:
malá cibule1 ksolivový olej2 lžícerýže arborio150 g
rajský protlak1 lžičkačervené suché víno100 mlčesnek1/2 stroužku
loupaná, drcená rajčata200 gprovensálské bylinky dle chutisůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chutizeleninový vývar250 - 300 mlparmazán30 g
sušená rajčata naložená v oleji30 gnajemno nasekaná petrželka1/2 lžíce
malá cibule 1 ks, olivový olej 2 lžíce, rýže arborio 150 g, rajský protlak 1 lžička, červené suché víno 100 ml, česnek 1/2 stroužku, loupaná, drcená rajčata 200 g, provensálské bylinky dle chuti, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, zeleninový vývar 250 - 300 ml, parmazán 30 g, sušená rajčata naložená v oleji 30 g, najemno nasekaná petrželka 1/2 lžíce

Příprava

U nás doma je milovníkem rizota moje mamka. Nejčastěji jí připravuji houbové nebo kávové. Kávové zní možná trochu hrozně, nicméně to zkuste sami a uvidíte. V základu místo vína použijte 60 ml silného espressa. Je to vážně super!

V tomto receptu jsem bílé víno vyměnila za červené a zbytek jsem doladila tak, aby působilo uhlazeným, ale ne nudným dojmem. Když zbylé víno začnete koštovat ještě během vaření jídla, nudit se určitě nebudete. Ale o to přeci jde, ne? U jídla bychom se měli bavit. A to jak při jeho přípravě, tak při konzumaci.

1. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci (já používám rendlík) rozpalte olej a cibuli restujte asi 1 - 2 minuty. Přidejte rýži. Za občasného míchání opékejte opět 1 - 2 minuty. Přidejte protlak a minutu míchejte. Zalijte vínem a za stálého míchání nechte vypařit. Osolte, přidejte najemno nadrcený česnek, pepř, špetku provensálských bylinek a drcená rajčata.

2. Stále míchejte a pomalu podlévejte vývarem. Když je rýže na skus, odstavte z plotny. Přisypte nastrouhaný parmazán (nechte si kousek na hoblinky), nadrobno pokrájená rajčata a petrželku. Dochuťte případně solí a pepřem a podávejte.

2017-04-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI