Rajčatový hovězí guláš zpět

Ingredience:
hovězí přední/zadní500 gsádlo nebo máslo1 lžícecibule500 g
mletý kmín1 lžičkamletá paprika gulášová40 grajčata500 g
červené víno200 mlzeleninový vývar500 mlchilli dle chuti
sůl dle chutipepř špetkabrambory300 g
česnek1 stroužekbílá paprika2 ks
hovězí přední/zadní 500 g, sádlo nebo máslo 1 lžíce, cibule 500 g, mletý kmín 1 lžička, mletá paprika gulášová 40 g, rajčata 500 g, červené víno 200 ml, zeleninový vývar 500 ml, chilli dle chuti, sůl dle chuti, pepř špetka, brambory 300 g, česnek 1 stroužek, bílá paprika 2 ks

Příprava

Sepsání tohoto receptu mi trvalo několik let. Ano čtete správně, několik let. Mám ho v šuplíku, s chutí a radostí ho vařím, ale stále nebyla ta vhodná příležitost ho nafotit a sepsat. Až doteď. Konečně.

Kdo mě už trochu zná, tak ví, že já českou kuchyni téměř nevařím a už skoro vůbec nekonzumuji. Až na pár výjimek. K těm patří i tento guláš. Ale ano, asi to bude tím, že guláš není klasické české jídlo, i když už ho tak většina lidí bere. 

Tento guláš je dokonce inspirovaný Maďarskem. Je lehce pálivý a založený na rajčatech a paprikách, které se v guláši rozvaří a tím pádem ho nemusíte zahušťovat moukou s vodou či jinými nesmysly. Aspoň pro mě nesmysly. Nikdy jsem nepochopila, proč dávat do jídla mouku, když tam mohu přidat více zeleniny a výsledek je hustotou stejný a chuťově někde jinde. V nebesích. Ano, až tak vysoko.

Takže, je sezóna paprik a rajčat, hovězí je všude kolem nás, tak se do něj pusťte. Jelikož do něj dávám trochu brambor, tak ho můžete jíst jen tak, s chlebem, těstovinami anebo knedlíkem. To už je čistě na vás.

Nejprve si pokrájíme cibuli nadrobno. 

Rozpálíme si hrnec na střední plamen a když je horký, tak přidáme lžíci sádla nebo másla.

Ihned na tuk přidáme pokrájenou cibuli a pomalu restujeme do zlatova. 

K cibuli přidáme lžičku mletého kmínu. Hezky se nám u pomalého restování provoní.

Když je cibule zlatavá, přidáme maso a orestujeme ho. Je potřeba, aby se nám zatáhlo ze všech stran.

V tu chvíli přidáme gulášovou papriku a trochu chilli. Restujeme 1 minutu. Dejte si pozor, aby se paprika nepřipálila. Pak by bylo celé jídlo hořké.

Nalijeme do hrnce víno.

Přidáme spařená a oloupaná a pokrájená rajčata.

Opepříme a necháme zredukovat. V podstatě potřebujeme, aby se nám tekutina snížila na polovinu.

Když máme víno zredukované, tak guláš zalijeme vývarem. Já používám Konečně vývar, který je silný a tak přidám ještě půl litru vody. Pokud máte domácí, slabší, tak nalijte litr vývaru.

Přiklopíme a necháme hodinu na menší plamen dusit.

Po hodině guláš odklopíme. Oloupeme si brambory, pokrájíme na cca 2 cm velké kousky a vložíme do guláše.

Přidáme prolisovaný stroužek česneku a necháme dále vařit. Vaříme cca 15 minut.

Očistíme si papriku a nakrájíme na proužky. Po 15ti minutách vaření brambor přidáme papriky a vaříme dalších 5 minut.

Dosolíme, dopepříme dle chuti a můžeme podávat.

Jako přílohu můžete zvolit kousek chleba. Jelikož jsou v guláši brambory, tak je sám o sobě vydatný. Ale můžete přidat i těstoviny a nebo houskové knedlíky.

2015-10-15 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI