Rajská omáčka s hovězím masem a bulgurovými knedlíčky pro děti od 1 roku zpět

Rajská omáčka:
hovězí maso zadnícca 1/2 kgpasírovaná rajčata nebo rajčatové pyré500 gvětší cibule2 ks
bobkový list2 - 3 ksnové kořenícca 3 kuličkycukr dle chuti
olej dle potřebysůl dle chutipepř špetka
voda dle potřeby
Bulgurové nočky:
velkozrnný tmavý bulgur150 gpšeničná celozrnná mouka100 gžloutek1 ks
sůl dle chutivoda nebo mléko dle potřeby
hovězí maso zadní cca 1/2 kg, pasírovaná rajčata nebo rajčatové pyré 500 g, větší cibule 2 ks, bobkový list 2 - 3 ks, nové koření cca 3 kuličky, cukr dle chuti, olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř špetka, voda dle potřeby, velkozrnný tmavý bulgur 150 g, pšeničná celozrnná mouka 100 g, žloutek 1 ks, sůl dle chuti, voda nebo mléko dle potřeby

Příprava

Jak vás učila rajskou maminka? Ta moje klasiku - z protlaku a se záklechtkou. Někdo zahušťuje perníkem, což je taky příjemná změna, ale pořád je to mouka v jiné podobě. A ta mě právě trápila. A taky protlak. Takže já budu svou dceru učit, aby si i bez těchto věcí poradila. Alespoň občas - snad i ona to bude vítat jako příjemnou změnu.

Rajská omáčka:

Cibuli nasekejte na drobno a na trošce oleje opečte do zlatova, a to společně s masem vcelku, které jste předtím osolili a opepřili. Závěrem smažení posypejte cukrem a nechte jej lehce zkaramelizovat. Poté přilijte pasírovaná rajčata a dolejte vodou dle potřeby tak, aby bylo maso ponořené, ale rozhodně ne víc. Já sama jsem použila asi půl litru vody. Přidejte koření a vše společně vařte do změknutí masa. K urychlení procesu jsem si pomohla papiňákem, ve kterém se maso vařilo přibližně hodinu a čtvrt. Poté odstavte, nechte vychládnout, vyberte maso a koření a omáčku rozmixujte do hladka. Bude-li se vám zdát, že je příliš řídká, ještě ji nechte nějaký čas bublat bez poklice, aby se přebytečná voda vyvařila. Nechci tvrdit, že je hustá tak, že v ní stojí lžíce, ale zároveň to rozhodně není taková poloprůhledná břečka, jakou si pamatuju ze školní jídelny.

Bulgurové nočky:

Bulgur uvařte v osolené vodě, či pro vymazlenější verzi ve mléce (použila jsem mléko naředěné vodou půl napůl). Jelikož u bulguru hodně závisí na jeho hrubosti (existuje několik velikostí), nemohu vám teď do detailu říci, jak na něj, proto co se týče množství vody či mléka, řiďte se návodem, který by měl být napsán na obalu. Po dovaření jej nechte ještě cca 10 minut odstát pod poklicí. Poté přidejte vaječný žloutek, případně i další vodu či mléko, pokud se vám všechna vypařila, a rozmixujte na hladkou kaši. Tu zahustěte libovolnou moukou (jistě to bude fungovat i ve variantě s moukou rostlinnou) a osolte dle chuti. Pomocí lžíce dělejte hromádky do vroucí vody a vařte je přibližně 5 - 10 minut, dle jejich velikosti. Po vyjmutí z vody doporučuju nechat je ještě chvíli uležet, protože přebytečná voda se ještě trošku vpije a konzistence knedlíčků se trošku vylepší. Tyto knedlíčky můžete použít i nasladko, avšak v tomto případě je nesolte.

Dětská specifika:

  • rajčata jsou jako alergen tabulkově doporučována od 1 roku, totéž platí i pro cibuli
  • u bulgurových knedlíčků nevidím problém v podání dítěti klidně i před prvním rokem, a to po zavedení lepku
2015-06-10 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI