Ropa vieja zpět

Ingredience:
flank steak (z hovězího pupku)1 kganglická slanina170 gstřední cibule1 ks
červená paprika1 kszelená paprika1 ksrajčatová pasta (hustý protlak)170 g
římský kmín1 lžícesušený tymián1 lžícesušené oregano1 lžíce
česnek4 - 5 stroužkůbobkový list1 kssuché bílé víno125 ml
hovězí vývar500 mlcelá loupaná rajčata1 konzervanakládané papričky pimento nebo jalapeňos80 g
kapary3 lžícezelené vypeckované olivy100 gbílý vinný ocet1 lžíce
sůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chutinasekaný čerstvý koriandr na ozdobu
flank steak (z hovězího pupku) 1 kg, anglická slanina 170 g, střední cibule 1 ks, červená paprika 1 ks, zelená paprika 1 ks, rajčatová pasta (hustý protlak) 170 g, římský kmín 1 lžíce, sušený tymián 1 lžíce, sušené oregano 1 lžíce, česnek 4 - 5 stroužků, bobkový list 1 ks, suché bílé víno 125 ml, hovězí vývar 500 ml, celá loupaná rajčata 1 konzerva, nakládané papričky pimento nebo jalapeňos 80 g, kapary 3 lžíce, zelené vypeckované olivy 100 g, bílý vinný ocet 1 lžíce, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, nasekaný čerstvý koriandr na ozdobu

Příprava

Když jsem si v létě koupila na Latino food festivalu novou kuchařku od Apetitu (Latinská Amerika - Viva la vida) a poprvé ji prolistovala, bylo mi jasné, že tahle knížka se rozhodně na poličce válet nebude. Lákavé fotky a zajímavé recepty vás přimějí vyzkoušet i taková jídla, která byste možná doma běžně nevařili. Po výborných fazolových placičkách jsem se tentokrát rozhodla vyzkoušet něco náročnějšího, tedy hlavně časově. Ropa vieja je kubánská specialita z hovězího masa. Název znamená v překladu "staré hadry" a to kvůli tomu, že dlouho vařené maso se nakonec rozmačká vidličkou a cáry hadrů skutečně připomíná. V omáčce se mísí mnoho jižanských chutí, které do sebe krásně zapadají a vytvářejí tak skvělé jídlo, třeba k nedělnímu obědu. Já jsem ho rozhodně nedělala naposled.

Anglickou slaninu nakrájíme nahrubo. Steaky nakrájíme na široké pruhy (cca 4 cm) a řádně je osolíme a opepříme. Ve velkém nepřilnavém hrnci opékáme slaninu, až pustí tuk a bude křupavá. Děrovanou vařečkou ji vybereme na talíř a v hrnci na zbylém tuku opékáme dohněda maso z obou stran. Opečené kousky odkládáme stranou na talíř. Mezitím si cibuli nakrájíme na tenká kolečka, papriky na proužky a česnek nadrobno. V uvolněném hrnci opékáme asi 4 minuty cibuli a papriky dokud nezměknou, přidáme rajčatový protlak, oregano, tymián, bobkový list i česnek. Já jsem navíc přidala pár lžic rajčatové passaty. Vše opékáme za občasného míchání asi 4 - 5 minut do mírného zhnědnutí, přípečky nevadí, ty dodají budoucímu jídlu sílu. Do hrnce vlijeme víno a pečlivě mícháme tak, aby se právě zmíněné přípečky dostaly do omáčky a nezůstaly na stěnách hrnce, to by byla velká škoda. 

Poté do hrnce vrátíme slaninu a maso, zalijeme vývarem a konzervovanými rajčaty (krájet je nemusíte, v omáčce se rozvaří) a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou, zmírníme plamen a pozvolna dusíme 2 - 3 hodiny, až bude maso velmi měkké. V mezičase si nakrájíme papričky na proužky, olivy přepůlíme. A pak už jen čekáme a čekáme, až se maso podusí a bude dostatečně měkké. Mezitím stačíte vyprat, uklidit nebo cokoli jiného :) Poté maso vyjmeme z omáčky a dvěma vidličkami ho natrháme na kousky. Maso vrátíme do hrnce spolu s papričkami, olivami a kapary a vaříme nezakryté asi půl hodiny, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec posypeme koriandrem a podáváme s oblíbenou přílohou. 

Kuchařka Apetitu se trefila do mých chutí a jídlo na fotografii servírovali s mojí oblíbenou žlutou rýží. Já mám nejradši jasmínovou, kterou připravuji jednoduše v rýžovaru spolu se solí a menší lžičkou kari koření, které mám namíchané od pána z trhu.

2016-03-18 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI