Rychlé bramborové knedlíky se slaninou a pórkem zpět

Ingredience:
uvařené brambory380 gsolamylcca 180 gsůl2 lžíce
olej2 lžíce
Na posypání knedlíků:
vškvařená slanina dle chutivyškvařený tuk ze slaniny na omaštěníjemně nakrájený pórek dle chut
uvařené brambory 380 g, solamyl cca 180 g, sůl 2 lžíce, olej 2 lžíce, vškvařená slanina dle chuti, vyškvařený tuk ze slaniny na omaštění, jemně nakrájený pórek dle chut

Příprava

Jestli vám zbudou uvařené brambory z předešlého dne, udělejte si rychlé bramborové knedlíky. Můžete je však také připravit z čerstvě uvařených.

Do většího hrnce dáme vařit vodu. 

Do mísy na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme brambory, přidáme cca 170 g solamylu a rukama vypracujeme těsto. Podle potřeby přisypeme trošku solamylu, těsto by mělo mít hustotu jako dobře rozpracovaná dětská modelína (plastelína).

Z těsta pomocí kávové lžičky odkrajujeme menší kousky a mezi navlhčenými dlaněmi tvarujeme kulaté knedlíky o průměru cca 3 cm.

Vytvarované kuličky také můžeme pomocí vidličky zploštit. Knedlíky klademe na navlhčený talíř, nebo navlhčenou pracovní plochu. 

Až máme vytvarované všechny knedlíky, dáme do vroucí vody 2 líce soli a vložíme polovinu knedlíčků.

Vařečkou je ode dna promícháme a vaříme 3 minuty. Hrnec odstavíme, zakryjeme pokličkou a necháme 5 minut sát. Poté knedlíky děrovanou naběračkou vytáhneme do mísy, pokapeme lžící oleje a promícháme. 

Vodu v hrnci opět uvedeme k varu a celý proces vaření s druhou várkou knedlíků zopakujeme. 

Knedlíky podáváme buď jako samostatné jídlo na slano, posypané vyškvařenou slaninou, nakrájeným pórkem a omaštěné trochou tuku ze slaniny.

Můžeme je také podávat jako sladké jídlo, posypané tvarohem, cukrem a polité máslem.

Knedlíky jsou také vhodné jako příloha.

Po vychladnutí jsou knedlíky tuhé, postačí je ohřát na pařáku v kastrolu pod pokličkou.

Část knedlíků také můžeme dát zamrazit.

2017-04-26 Hlavní chody

Poznámka

Z uvedených surovin jsem připravila 30 knedlíků o průměru 3 cm.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojpivo
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI