Rýžový nákyp s jablky, meruňkovým kompotem a skořicí zpět

Ingredience:
rýže1 hrnek (cca 300 ml)mlékocca 1 ljablko1 ks
meruňkový kompot dle potřebyskořice dle chutitřtinový cukr dle chuti
citronová šťáva dle chutirozinky (naložené v rumu) dle chutiolej dle potřeby
strouhanka nebo kokos dle potřeby
rýže 1 hrnek (cca 300 ml), mléko cca 1 l, jablko 1 ks, meruňkový kompot dle potřeby, skořice dle chuti, třtinový cukr dle chuti, citronová šťáva dle chuti, rozinky (naložené v rumu) dle chuti, olej dle potřeby, strouhanka nebo kokos dle potřeby

Příprava

Rýžový nákyp jsem ještě nikdy nevařila a ani jsem nikdy tyto dobrůtky nevyhledávala. Ale když přišel manžel s přáním, že by si ho dal k obědu, ráda jsem mu vyhověla.

Do většího hrnce dejte 1 hrnek rýže a dva hrnky mléka. Oslaďte zhruba dvěma lžícemi cukru, ale každý si osladí podle své chuti. Pozvolna vařte, aby se mléko nepřipalovalo, občas promíchejte a dle potřeby podlévejte mlékem. Vařte do měkka zhruba 20 minut. Rýže by měla mít řidší konzistenci, aby se dala dobře míchat a nebyla suchá.

Jablko oloupejte a vykrájejte jádřince. Nakrájejte ho na plátky. Do uvařené rýže vmíchejte zhruba jednu čajovou lžičku mleté skořice.

Připravte si zapékací misku, vymažte jí olejem a vysypte strouhankou či kokosem. Potom do ní vrstvěte půlku obsahu vařené rýže pátky jablka, meruňky a pokapejte citronovou šťávou, můžete i trochu pocukrovat. Ovoce přikryjte zbytkem rýže a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C zhruba na 20 minut. Před dopečením posypte nákyp cukrem (já použila moučkový) a zapněte gril, tím cukr zkaramelizuje a udělá pěknou kůrčičku. 

2017-01-25 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI