Salát z červené čočky s olivami a koriandrem zpět

Ingredience:
červená čočka1 šálekmenší červená paprika1 kscuketa1/2 ks
mrkev1 ksjarní cibulka3 ksghí/olivový olej dle potřeby
čerstvý korindr svazeklimetka1/2 ksjablečný ocet dle chuti
sůl dle chutipepř dle chutiolivy dle chuti
červená čočka 1 šálek, menší červená paprika 1 ks, cuketa 1/2 ks, mrkev 1 ks, jarní cibulka 3 ks, ghí/olivový olej dle potřeby, čerstvý korindr svazek, limetka 1/2 ks, jablečný ocet dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olivy dle chuti

Příprava

S příchodem teplých dní se u mě těší čím dál větší oblibě studené luštěninové saláty. Mezi mé oblíbence patří jednoznačně salát z červené čočky s čerstvým koriandrem a zeleninou!! Je svěží, exotický, plný barev a chutí a navíc plný živin a vitamínů. Já ho miluju jen tak samotný, ale skvělý je např. s vejcem nebo praženými slunečnicovými semínky.
A jak jste na tom s luštěninami vy?

Jako první si uvaříme červenou čočku. Lehce jí v sítku propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ji zbavili případných nečistot. Omytou čočku zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody, přidáme cca 2 lžíce jablečného octa, osolíme a necháme pod pokličkou vařit. Červená čočka se vaří opravdu krátce, dejte pozor, ať jí nerozvaříte a nemáte z ní kaši. Na salát je ideální tzv. "al dente", když jí ochutnáte, měla by ještě lehce křupnout. V tu chvíli čočku scedíme a dáme stranou. 
Zeleninu do salátu, mrkev, papriku, cuketu a bílou spodní část cibulky, nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na ghí nebo olivovém oleji. Zelenina by měla zůstat křupavá, netrapte jí na pánvi proto moc dlouho. Okořeňte jí solí a pepřem a vmíchejte do uvařené čočky. Salát zakápneme limetovou šťávou a vmícháme posekanou nať z jarní cibulky. Ta ve vlažném salátu příjemně změkne a lehce zavadne. To ale není to pravé pro koriandr! Ten proto přidáme až do vychladlého salátu (Samozřejmě pokud chceme salát podávat později studený). Nakonec dochutíme solí a pepřem a necháme vychladit.

2016-05-23 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI