Segedínský guláš

zpět
Segedínský guláš
Ingredience:
vepřová plec600 gstředně velké cibule4 ksvývar (bujón)1/2 l
kysané zelí1 sklenicesádlo3 lžícehladká mouka1 - 2 lžíce
smetana na vaření1 kelímeksůl dle chutipepř dle chuti
sladká paprika dle chutimletý kmín dle chuti
vepřová plec 600 g, středně velké cibule 4 ks, vývar (bujón) 1/2 l, kysané zelí 1 sklenice, sádlo 3 lžíce, hladká mouka 1 - 2 lžíce, smetana na vaření 1 kelímek, sůl dle chuti, pepř dle chuti, sladká paprika dle chuti, mletý kmín dle chuti

Příprava

Dnes jsme měli k obědu manželův oblíbený Segedínský guláš. Vařila jsem ho tentokrát z plecka, ale i z kýty - půl na půl, kvůli dětem… Tak třeba pro vás tip na nedělní oběd.
A jak je to s historií toho výborného guláše? Segedínský guláš začal psát svou historii v 19. století a říká se, že vznikl v oblíbené hospůdce, kam chodil budapešťský soudce Szekeley. Jednoho dne přišel pozdě a v kuchyni už zůstalo jen pár zbytků, mezi nimi guláš a vařené kysané zelí. Kuchař tehdy z těchto zbytků připravil soudci pozdní oběd a s ním vznikl i nový pokrm – segedínský guláš, někdy také nazývaný szekelský guláš.

V hrnci rozehřejeme sádlo a na něm necháme zesklovatět na jemno pokrájenou cibuli. Vepřovou plec pokrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme, dáme do hrnce k cibuli a zprudka orestujeme, aby se maso zatáhlo. Přidáme sladkou papriku (můžete přidat i trochu pálivé), mletý kmín a sůl, rychle promícháme (aby paprika nezhořkla), podlijeme vývarem, přidáme polovinu zelí ze sklenice, trochu láku a necháme podusit.
Když je maso skoro měkké, přidáme zbytek zelí, podle chuti i lák, v případě potřeby ještě podlijeme vývarem, nebo vodou a necháme dusit do měkka. Můžete dát i trochu cukru, záleží na tom, jak je zelí kyselé. Nakonec rozkvedláme hladkou mouku ve smetaně (může být i mléko, kdo zas nemá rád, tak použije vodu) a guláš zahustíme.

2016-08-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI