Segedínský guláš zpět

Ingredience:
vepřová plec750 gsterilované zelí0,7 lcibule3 ks
sádlo dle potřebysladká červená paprika3 lžícevývar/voda1 l
sůl dle chutipepř dle chutiNové koření4 kuličky
bobkový list2 ksdrcený kmín1 lžičkahladká mouka dle potřeby
zakysaná smetana150 ml
vepřová plec 750 g, sterilované zelí 0,7 l, cibule 3 ks, sádlo dle potřeby, sladká červená paprika 3 lžíce, vývar/voda 1 l, sůl dle chuti, pepř dle chuti, Nové koření 4 kuličky, bobkový list 2 ks, drcený kmín 1 lžička, hladká mouka dle potřeby, zakysaná smetana 150 ml

Příprava

Segedínský guláš ... jako malá jsem ho moc nemusela, ale za to teď si na něm opravdu pochutnávám. K tomu domácí houskový knedlík, kopeček smetany, no co víc si přát.

Segedínský guláš není žádné light jídlo a tak nebudeme dávat žádný olej. Nejlepší vepřové je na vepřovém sádle.
V hrnci - lepší je širší, ale nižší - si rozpalte sádlo. Od oka bych řekla dvě poctivé lžíce. Maso si rozkrájejte na kousky cca 2x2 cm, ale záleží na vás. To si osolte, opepřete a promíchejte s dvěma lžícemi hladké mouky. Vhoďte do hrnce a nechte chvilku stát. Maso se zatáhne a nebude vám zbytečně pouštět šťávu. Přestalo by se restovat a začalo by se dusit.
My potřebujeme, aby si všechnu šťavnatost ponechalo.
Zhruba asi třikrát promíchněte a hotovo. Děrovanou naběračkou vyjměte maso ven, a jestliže je tam sádla málo, tak kousek přidejte. Je třeba orestovat cibulku a to bez tuku nepůjde.
Ta vám bude rychle chytat barvu od výpeku z masa. Přidejte i koření jako je Nové koření, bobkový list a kmín. Hned jak bude cibule zlatohnědá a měkká, přilijte malinko vývaru. Odvaří se výpečky ode dna a cibule se potom i lépe rozdusí.
Základ na Segedín se nemusí dělat příliš tmavý. Je to sice guláš, ale ne ten klasický hovězí.
Vraťte maso do základu a dolijte vývar. Toho by mělo být jen tolik, aby maso bylo všechno ponořené.
Kdybyste ho neměli dost a bylo během vaření potřeba dolít, tak můžete přidat i trochu horké vody.
Přiklopte pokličkou a duste, dokud není maso měkké.
 
Mezitím co se maso dusí, si připravte zelí. Nálev sceďte, ale rozhodně nevyhazujte.
Na konci vaření ho ještě budete potřebovat.
Kdo nemá rád příliš kyselé, muže zelí i propláchnout. Já ho jen vyždímám a tu zhutnělou kouli na prkénku nakrájím na "plátky" zhruba po 1.5 cm.
To vám zajistí, že nebudete tahat z talíře dlouhá vlákna zelí a nebudete mít špinavý obličej a i oblečení.
 
Když je maso měkké, tak přidejte do hrnce zelí a dolijte tekutiny (vývar/vodu) a znova přiklopené duste 15 minut. 
 
 
Ochutnejte a dolaďte solí, pepřem, a jestliže je málo kyselý, tak i lákem ze zelí.
Co se týče zahuštění, můžete klasickou jíškou a nebo i najemno strouhanou bramborou. Ta se ale ještě musí 15 minut vařit, aby se Segedínu ztratila.
 
Za závěr vmíchejte zakysanou smetanu a nebo si ji ponechte jako kopeček při servírování.
 
Podávat můžete s houskovým knedlíkem.
 
 
Dobrou chuť!  
2017-01-09 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI