Sekaná ve slanině s vejcem zpět

Ingredience:
mleté maso (ideálně směs hovězího a vepřového)1 kgslanina dostatečné množstvístřední cibule2 ks
česnek3 stroužkycelá vejce (2 do směsi a 3 - 4 jako náplň do sekané)6 ksstrouhanka dle potřeby
hořčice2 lžícepepř špetkasůl dle chuti
majoránka špetkaoregano špetkapetržel hrstka
libeček dle chutidrcený kmín špetkamletá paprika špetka
mleté maso (ideálně směs hovězího a vepřového) 1 kg, slanina dostatečné množství, střední cibule 2 ks, česnek 3 stroužky, celá vejce (2 do směsi a 3 - 4 jako náplň do sekané) 6 ks, strouhanka dle potřeby, hořčice 2 lžíce, pepř špetka, sůl dle chuti, majoránka špetka, oregano špetka, petržel hrstka, libeček dle chuti, drcený kmín špetka, mletá paprika špetka

Příprava

Máte rádi sekanou? Pečete ji často? A chcete ji ozvláštnit? Zapečte ji se slaninou. Když jsem tuhle variantu kdysi objevila na internetu, bylo u ní napsáno, že slanina z každé sekané udělá královnu stolu. Prozradím vám - je to pravda!

Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji na kapce oleje zesklovatět. Smícháme ji s masem, prolisovaným česnekem, vejci, hořčicí a kořením (kořeníme podle chuti). Podle potřeby přisypáváme strouhanku. Aby se důkladně spojila, je nejlepší směs prohníst přímo rukou.
 
Vytvarujeme z ní šišku tak dlouhou, aby se nám vešla do pekáče. Uprostřed šišky vytlačíme hřbetem ruky prohlubeň, od které vložíme vejce uvařená natvrdo. Šišku zabalíme a necháme chvíli odpočívat.
 
Mezitím si vyložíme pekáč slaninou a to tak, aby se vespod a na bocích jednotlivé plátky překrývaly.

Doprostřed položíme masovou šišku a zavineme ji úplně. Nevystačí-li slanina na hřbetě, přidáme ještě několik plátků tak, aby byla šiška celá zakrytá. Slaninu můžeme zajistit párátky, aby se při pečení nezkroutila. 

Sekanou podlijeme, přiklopíme a pečeme na nízkou teplotu v troubě cca 2 hodiny. Při pečení podléváme výpekem a případně doléváme další vodu. Před koncem na chvíli sundáme poklop, aby se slanina opekla dokřupava. Podáváme s bramborem na jakýkoliv způsob a s čerstvou cibulí, případně s domácí tatarkou.
2015-02-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI