Sezamový platýz s vařeným bramborem zpět

Ingredience:
platýz (nejlépe filety) dle potřebymáslo3 lžíceolivový olej2 lžíce
vejce1 kshladká mouka na obalenísezam dle potřeby
sůl dle chutipepř dle chutičerstvé bylinky - rozmarýn, tymián dle chuti
Příloha:
brambory dle potřeby
platýz (nejlépe filety) dle potřeby, máslo 3 lžíce, olivový olej 2 lžíce, vejce 1 ks, hladká mouka na obalení, sezam dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, čerstvé bylinky - rozmarýn, tymián dle chuti, brambory dle potřeby

Příprava

V Jeskyni se vyskytnul platýz. Pořídila jsem ho náhodou za dobrou cenu (stejně jako všechny ostatní mořské ryby). Vzhledem k tomu, že už ho dlouho zase mít nebudeme (kdo ví jestli, když ty sladkovodní ryby máme vždycky k dispozici a jsou tak dobré!), nechtělo se mi ho jen tak odbýt v pánvi na másle, i když bych to s chutí udělala, a tak jsem mu dopřála křupavou sezamovou krustu. Kdysi jsem takhle upravila tofu. Úplně jsem zapomněla, jaká je to báječná věc. Takže ať máte platýze, nebo nemáte, klidně si takhle obalte i řízek, stojí to za vyzkoušení!

Rybu opláchneme a dobře ji osušíme papírovou utěrkou.* Osolíme ji, lehce opepříme a poté ji upravíme jako klasický řízek v trojobalu, jen místo strouhanky použijeme sezam (hladká mouka → vejce → sezam). V pánvi rozehřejeme máslo společně s bylinkami a olivovým olejem (ten pomůže, aby se máslo nepřepálilo) a obalené filety na něm z každé strany osmažíme.** Pánev tentokrát nerozpalujeme příliš, sezam má tendenci pálit se a hořknout. Smažíme podle tloušťky filetu přibližně 3 - 5 minut z každé strany. Podáváme třeba s vařeným bramborem.

*Kdo chce, srazí nejprve chuť ryby vymačkaným citronem. Já to nedělám.
**Je dobré nenechat filety bez osmažení obalené dlouho, nasolením pouští vodu, krusta se rozpadá a tuk v pánvi prská.

2016-11-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravysmažení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI