Slávky (mušle) á la SmoothCooking zpět

Ingredience:
čerstvé slávky1 kgmáslo proužek (cca 2 cm)olivový olej1 lžíce
červená cibule1 ksčesnek2 stroužkytymián, rozmarýn, pažitka, petrželka, 1 bobkový list dle chuti
mořská sůl špetkapepř špetkamalá mrkev1 ks
suché víno1/2 dclšťáva z citronu1/2 ksvoda1 dcl
čerstvé slávky 1 kg, máslo proužek (cca 2 cm), olivový olej 1 lžíce, červená cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, tymián, rozmarýn, pažitka, petrželka, 1 bobkový list dle chuti, mořská sůl špetka, pepř špetka, malá mrkev 1 ks, suché víno 1/2 dcl, šťáva z citronu 1/2 ks, voda 1 dcl

Příprava

Poprvé jsem je jedla asi před 3 měsíci na líbánkách ve Francii v Paříži. Už tam mě to oslovilo. Dochucené to bylo dokonale.

Dnes jsem byla na farmářském trhu na náplavce v Praze a koupila jsem si tam kilo slávek. Otázkou ale bylo, co s nimi. Nikdy jsem je nevařila, nevěděla, jak na ně a konkurence s chutí, kterou jsem zažila v Paříži, byla veliká.

Nevím, jak se to stalo, ale to co jsem dnes uvařila, bylo naprosto dokonalé. Samotné vaření trvá pouhé 3 minuty.
Pojďte to zkusit také.

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Do rozpáleného kastrolu vložíme máslo a olej a necháme rozpustit. Vložíme na drobounko pokrájenou cibulku a lehce orestujeme.

Poté vložíme na drobounko pokrájený česnek a bylinky a bobkový list. Restujeme.
Po chvilce vložíme mrkev a slávky, podlijeme vínem a citrónem, osolíme, opepříme a přikryjeme pokličku a necháme povařit. Slávky pustí vodu, takže se dole vytvoří výborný vývar. Vždy po cca minutce to promícháme. Vaříme takhle max. 3 - 5 minut. Slávky se nám krásně otevřou. Promícháváme ode dna, aby vše bylo krásně promíchané ve vývaru.

Jako příloha se jí hranolky. Já to ale nemusím. Stačí kousek bagetky, který si při jezení namáčíte ve vývaru.

A co udělat se slávkami před tím, než je vložíme do kastrolu?
Nutné je vše důkladně probrat a umýt.
Takže vezmete slávku po slávce a hrubou stranou houbičky vydrhneme skořápku, popřípadě si pomůžeme nožíkem. Ta slávka, která bude otevřená, je mrtvá. Je tu šance, že bude živá a to zjistíme tak, že jí poklepeme např. nožíkem na skořápku, a když se zavře, je v pořádku, pokud zůstane otevřená, tak je mrtvá.

Při vaření se vám všechny dobré slávky otevřou. Ta, která zůstane zavřená, je také špatná. Nezkoušejte jí silou otevřít. Nemuselo by vám být potom dobře a akorát byste si zkazili chuť na toto výborné jídlo. Nestojí to za to!

Výborné v kombinaci s dezertem Creme brulee.

2014-10-01 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI