Smažené rýžové nudle zpět

Ingredience:
rýžové nudle dle potřebycibule dle chutimrkev dle chuti
Jidášovo ucho dle chutičesnek dle chutijarní cibulka dle chuti
bílé zelí/čínské zelí dle chutiolej dle potřebymladá cuketka dle chuti
paprika dle chutipórek dle chutiřapíkatý celer dle chuti
taro dle chuti
Omáčka:
světlá sojová omáčka dle chutitmavá sojová omáčka dle chutirybí omáčka dle chuti
rýžové nudle dle potřeby, cibule dle chuti, mrkev dle chuti, Jidášovo ucho dle chuti, česnek dle chuti, jarní cibulka dle chuti, bílé zelí/čínské zelí dle chuti, olej dle potřeby, mladá cuketka dle chuti, paprika dle chuti, pórek dle chuti, řapíkatý celer dle chuti, taro dle chuti, světlá sojová omáčka dle chuti, tmavá sojová omáčka dle chuti, rybí omáčka dle chuti

Příprava

Určitě všichni dobře znáte tohle jídlo. Určitě ho znáte i ve variantě s masem. To záleží na vás a na vaší chuti. 

Spousta lidí se mě ptá, jak je možné, že nemám nudle slepené, rozvařené a nelepí se tolik na pánev.

Hodně lidí taky nadává, že je to mastné…no jistě, když se lidí snaží zabránit slepování tím, že tam dají hodně oleje.

NE!

Fígl je v něčem úplně jiném. Nudle NEvařte! Jen je namočte na 15 - 30 minut do studené vody.

Sehnat se dají čistě rýžové a nebo tzv. skleněné a ty se dělají z mungo fazolí. Postup je ale naprosto stejný. 

V balení můžete najít jeden velký chumel anebo úhledné porce stlačené do jednotlivých čtverečků. Je to jednodušší. Nemusíte od sebe trhat nudle a tím je polámat a hlavně víte, že co čtvereček - to jedna porce. Jakou zeleninu, záleží hodně na vás. Smažené nudle je přípravou hodně podobné smažené rýži. Nikde nenajdete přesný recept. Je to jako když Češi vaří naše rizoto. Všechny vypadají podobně, ale přesto tam každý dává trochu něco jiného.

Tedy i já když dělám smažené nudle, tak nejsou nikdy naprosto stejné. Pokaždé je doma trochu jiná zelenina, ale základ ten je stejný.

Základem je příprava. Tedy zatím, co se vám máčí nudle a sušené houby si nakrájejte veškerou zeleninu na tenoučké nudličky cca 5-7 cm. 

Už měkké a poddajné nudle si nechte na cedníku okapat a houby, které 2 - 3x zvětšily objem, nakrájejte stejně jako zeleninu. Tvrdý střed, kde byla houby přichycena, vyřízněte a zahoďte.

Pánev wok si pořádně rozpalte. Jen tak se vám budou nudle co nejméně přichytávat.

Zprvu si orestujte česnek na hrubší kousky, cibuli, mrkev a kdo má rád, tak i chilli papričku.

Pak přidejte další zeleninu a houby. Opět lehce zarestujte a přihoďte rýžové nudle.

Teď je i čas na omáčky jako jsou světlá sojová omáčka, tmavá sojová omáčka a rybí omáčka.

Do jídla se nedává žádná sůl, protože všechny tyto omáčky jsou už dost slané.

Musíte tedy ochutnat a popřípadě opatrně omáček přidat.

Budete mít tendenci s tím hodně míchat, ale akorát docílíte toho, že se vám nudle potrhají a budete mít z jídla nevzhledný chuchvalec.
Je lepší když budete nudle jen načechrávat. Například kleštěmi a nebo takovou tou zubatou naběračkou na těstoviny. Teprve až ke konci můžete oškrabat to, co se přichytilo k pánvi. Tyhle oškrabky jak já říkám jsou to nejlepší.

Nakonec na talíři ozdobte jarní cibulkou a kro má rád, tak třeba i čerstvým koriandrem.

Dobrou chuť!

2016-11-25 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyrestování
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI