Smažený květák a brokolice s novým bramborem zpět

Ingredience:
květák / brokolice1 palicehladká mouka4-6 lžicstrouhanka8-10 lžlic
vejce3-4 ksmléko1 lžícesůl1 špetka
olej na smažení1 kstatarská omáčka1 skleničkanové brambory500 g
čerstvá petrželka1 hrstičkamáslo na brambory1 lžíce
květák / brokolice 1 palice, hladká mouka 4-6 lžic, strouhanka 8-10 lžlic, vejce 3-4 ks, mléko 1 lžíce, sůl 1 špetka, olej na smažení 1 ks, tatarská omáčka 1 sklenička, nové brambory 500 g, čerstvá petrželka 1 hrstička, máslo na brambory 1 lžíce

Příprava

Je to sice úplně obyčejný bezmasý pokrm, ale u nás doma jej milujeme. Tak třeba pro někoho tip, nebo inspirace.

KVĚTÁK, nebo karfiol je velmi oblíbená košťálová zelenina, která byla vyšlechtěna z bulvy zelné. První záznamy o květáku pocházejí již z 6. století před naším letopočtem z Kypru, kde se vyvinul z divoce rostoucí již zmiňované bulvy zelné. U nás v Evropě se květák rozšířil až v 18. století. Zvláštností je, že je květák minimálně kalorický – obsahuje jen 25 kcal na 100 gramů – takže kalorie doženeme tím, že ho usmažíme.

BROKOLICE se v kuchyni využívá podobně jako květák, ale má oproti květáku výhodu, že méně nadýmá a obsahuje ještě větší obsah pro lidský organismus zdraví prospěšných látek, než květák. Brokolice pochází z oblasti Středozemního moře a u nás v Čechách byla vyšlechtěna v roce 1963 v Olomouci.
Brokolice působí jako prevence proti vzniku různých rakovinových nádorů. Mnoho lékařských studií potvrdilo, že látky, které brokolice obsahuje, dokáží tzv. opravit DNA v buňkách a tím zabraňují bujení rakoviny. A na co má brokolice blahodárné účinky? Ničí v organismu škodlivé látky, posiluje imunitní systém, pozitivně ovlivňuje srážlivost krve, posiluje svaly a klouby, podporuje správnou činnost zažívacího ústrojí, působí proti onemocněním žaludku a střev a má antisklerotické účinky.

Květák, nebo brokolici dáme na 2 minuty vařit do osolené vody, vyndáme, necháme okapat a rozebereme na přibližně stejně velké růžičky. Každý kousek pečlivě obalíme v trojobalu (nejdříve mouka, pak vejce s kapkou mléka, nakonec strouhanka) a usmažíme na rozpálené oleji dozlatova.
Podáváme s vařeným bramborem, posypaným petrželkou a s tatarskou omáčkou.



2022-07-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojpivo
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI