Smažený květák a brokolice s novým bramborem

zpět
Smažený květák a brokolice s novým bramborem
Ingredience:
větší květák/brokolice1 kshladká mouka4 - 6 lžicstrouhanka8 - 10 lžic
vejce3 - 4 ksmléko1 lžíceolej dle potřeby
sůl dle chutitatarská omáčka dle chutinové brambory dle potřeby
větší květák/brokolice 1 ks, hladká mouka 4 - 6 lžic, strouhanka 8 - 10 lžic, vejce 3 - 4 ks, mléko 1 lžíce, olej dle potřeby, sůl dle chuti, tatarská omáčka dle chuti, nové brambory dle potřeby

Příprava

Dnes jsme měli jedno z mých oblíbených jídel. Je to sice úplně obyčejný bezmasý pokrm, ale u nás doma jej milujeme. Byla to dobrota, tak třeba pro někoho tip, nebo inspirace na následující dny volna.

KVĚTÁK, nebo karfiol je velmi oblíbená košťálová zelenina, která byla vyšlechtěna z bulvy zelné. První záznamy o květáku pocházejí již z 6. století před naším letopočtem z Kypru, kde se vyvinul z divoce rostoucí již zmiňované bulvy zelné. U nás v Evropě se květák rozšířil až v 18. století. Zvláštností je, že je květák minimálně kalorický – obsahuje jen 25 kcal na 100 gramů – takže kalorie doženeme tím, že ho usmažíme.

I když květák způsobuje u některých lidí nadýmání, tak je považován za nejvíce chutnou, stravitelnou a velmi zdravou košťálovou zeleninu. Květák obsahuje mnoho vitamínů – C, B, A, E, K, ale i mnoho minerálních látek. Díky vitamínu C posiluje imunitní systém, díky kombinaci vitamínů a minerálů má vynikající účinky na celý trávicí systém, je prevencí proti vzniku cukrovky a osteoporózy, posiluje činnost srdce, urychluje metabolismus, pročišťuje ledviny a močové cesty a díky obsaženému vápníku pozitivně působí na pohybový aparát.

BROKOLICE se v kuchyni využívá podobně jako květák, ale má oproti květáku výhodu, že méně nadýmá a obsahuje ještě větší obsah pro lidský organismus zdraví prospěšných látek, než květák. Brokolice pochází z oblasti Středozemního moře a u nás v Čechách byla vyšlechtěna v roce 1963 v Olomouci.

Brokolice působí jako prevence proti vzniku různých rakovinových nádorů. Mnoho lékařských studií potvrdilo, že látky, které brokolice obsahuje, dokáží tzv. opravit DNA v buňkách a tím zabraňují bujení rakoviny. A na co má brokolice blahodárné účinky? Ničí v organismu škodlivé látky, posiluje imunitní systém, pozitivně ovlivňuje srážlivost krve, posiluje svaly a klouby, podporuje správnou činnost zažívacího ústrojí, působí proti onemocněním žaludku a střev a má antisklerotické účinky.

Květák, nebo brokolici dáme na 2 minuty vařit do osolené vody, vyndáme, necháme okapat a rozebereme na přibližně stejně velké růžičky. Každý kousek pečlivě obalíme v trojobalu (nejdříve mouka, pak vejce s kapkou mléka, nakonec strouhanka) a usmažíme na rozpálené oleji dozlatova. 
Podáváme s vařeným bramborem, posypaným petrželkou a s tatarskou omáčkou.

2016-07-08 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI