Soba noodle salad zpět

Ingredience:
soba nudle80 gmenší jarní cibulka1 kscuketa60 g
menší mrkev1 ks (30-40g)limetka - šťáva1/2 kskonopný olej1 lžíce
cukr špetkaomáčka amino1/2 lžícekoriandr hrst
chilli paprička dle chutikešu oříšky hrst
soba nudle 80 g, menší jarní cibulka 1 ks, cuketa 60 g, menší mrkev 1 ks (30-40g), limetka - šťáva 1/2 ks, konopný olej 1 lžíce, cukr špetka, omáčka amino 1/2 lžíce, koriandr hrst, chilli paprička dle chuti, kešu oříšky hrst

Příprava

V překladu z japonštiny soba znamená pohanka. Však tyto nudle pohankovou mouku obsahují, i proto mají svou specifickou barvu. Ta je ale někdy nudlím přidávána pomocí čaje. V Japonsku prý narazíte na tyto nudle na každém rohu. Těžko říct, já jsem v Japonsku nikdy nebyla, ale i tak jsem si je zamilovala a vůbec by mi nevadilo, kdyby byly na každém rohu k sehnání i u nás. Podávají se jak za studena, tak za tepla, jako příloha, v salátu nebo v polévce. Dokonce jsem se někde dočetla, že soba nudle jsou v Japonsku podávány jako tradiční jídlo na Nový rok. Zkrátka soba kam se podíváš.

Skvělé na soba nudlích je, že jsou hrozně rychle hotové. Než si na pánvičce připravíte nějakou dobrotu, se kterou je promícháte, můžete cedit a proplachovat studenou vodou. Tak se vám totiž nestane, že se slepí.

Ráda nechávám vyniknout jejich přirozenou chuť. Osvědčila se mi například kombinace s omáčkou amino. Někde najdete, že je to "náhražka sojové omáčky", ale já mám teda chuť sojovky zafixovanou trochu jinak a naopak bych řekla, že její náhražkou může být v krajním případě sojová omáčka. A v tomto případě bych volila značku Kikkoman, ale já osobně nedám na amino omáčku dopustit a věřím, že pokud se rozhodnete do ní investovat, oplatí se vám. Má jemnou nasládlou chuť. Vyrábí se z mízy květů kokosovníku, která prochází minimálně deset měsíců přirozenou fermentací. Jde o proces, který probíhá za studena, proto ji seženete v kvalitě bio a raw.

1. Soba nudle uvařte v osolené vodě. Sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. 

2. Cuketu nakrájejte na slabé proužky. Mrkev nakrájejte na nudličky nebo je vytvořte škrabkou. 

3. V míse promíchejte limetovou šťávu, olej, cukr, omáčku amino, pokrájené listy koriandru (trochu si nechte zvlášť na posypání) a najemno pokrájenou chilli papričku. 

4. Do mísy přisypte zeleninu, nudle a promíchejte. 

5. Na talíři posypte podrcenými oříšky a koriandrem. 

2018-04-30 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI