Špagety s lilkovou omáčkou a klíčenými chia semínky pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
malá cibule1 ksstředně velký lilekcca 1/3 kssezamová semínka3 lžíce
smetana ke šlehání1/2 kelímkuplnotučné mléko1/2 kelímkučerstvé bylinky (tymián, bazalka a majoránka) hrt
olej dle potřebysůl dle chutišpagty dle potřeby
klíčky semínek chia dle chuti
Na klíčení budete potřebovat:
miska silný ubrousek, vata či hlína chia semínka
malá cibule 1 ks, středně velký lilek cca 1/3 ks, sezamová semínka 3 lžíce, smetana ke šlehání 1/2 kelímku, plnotučné mléko 1/2 kelímku, čerstvé bylinky (tymián, bazalka a majoránka) hrt, olej dle potřeby, sůl dle chuti, špagty dle potřeby, klíčky semínek chia dle chuti, miska , silný ubrousek, vata či hlína , chia semínka

Příprava

Mám úplnou novinku, teda alespoň na našem jídelníčku určitě. Jsou jí KLÍČENÁ CHIA SEMÍNKA. Klíčením se v nich aktivují enzymy, čímž se už tak hodně prospěšná semínka stávají ještě hodnotnějšími. Dali jsme si je ke špagetám s lilkovou omáčkou a vám teď nesu recept.

Příprava tohoto receptu začíná před deseti dny. To je totiž přibližná doba, po kterou semínka klíčí. A jak tedy na to? Najděte nejdříve vhodnou nádobu - ideálně nějakou nepříliš hlubokou misku, můžete klidně použít třeba i krabičku na svačiny nebo plastovou vaničku od masa. Dno vystelte ubrouskem nebo vatou. Možná by klíčení mohlo fungovat i na trošce hlíny, to ale nemám vyzkoušeno. Na tuto vrstvu nasypte semínka a navlhčete ubrousek vodou - poměr je zhruba 7 lžic vody na 1 lžíci semínek. Pokud chcete, můžete přikrýt fólií a propíchat dírky, aby semínka mohla dýchat. Já jsem nechala jen tak odkryté. Pak si ale musíte hlídat, aby semínka nevyschla. Každý den je proto zkontrolujte a zase navlhčete. 

První zhruba dva dny budou semínka pokryta slizem, který je ale přirozený, proto se jím nenechte odradit a vytrvale "zalévejte". Za další den nebo dva uvidíte první bílé klíčky, ze kterých začnou růst rostlinky. Až budou ve výšce zhruba 1 - 2 centimetry, můžete je z misky vyndat a ostříhat. Použijte je třeba do salátu, a nebo do následujícího receptu. 

Jak na lilkovou omáčku? 

Cibuli nasekejte najemno, lilek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (cca 0,5cm x 0,5 cm). V pánvi rozpalte malé množství oleje, přidejte cibulku, lilek a také sezamová semínka. Společně vše dozlatova osmahněte. Poté podlije smetanou a mlékem, vhoďte bylinky a společně pět až deset minutek provařte, dokud se omáčka nezredukuje a lilek nezměkne. V závěru vytáhněte případné natě bylinek a dosolte. Ochutit případně můžete i troškou česneku. Vmíchejte do hotových špaget (moje jsou celozrnné) a přidejte klíčky chia semínek. 

Dětská specifika

  • chia semínka jako taková jsou vhodná pro děti od 1 roku. Je pravda, že klíčků nemám studii, o kterou bych se ve vztahu k dětem mohla opřít, každopádně mě nenapadá důvod, proč by je děti nemohly. 
  • stejně jako chia, i sezamová jsou semínka a jako taková mohou být hůře stravitelná, ale stejně jako chia mají skvělé absorbční vlastnosti a jsou podle mě lépe stravitelná než jiná
  • smetana je vhodná pro děti od 1 roku vzhledem k vyššímu obsahu bílkovin (ten ostatně mají i semínka)
2016-06-03 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI