Steak ze srnčí kýty zpět

Ingredience:
srnčí kýta dle potřebyjalovec pár kuličeknové koření pár kuliček
bobkový list1 ksceler1/2 ksbrambory dle potřeby
sůl špetkamáslo kouseksmetana dle potřeby
pepř špetkacukr špetkaportské víno dle chuti
lišky dle potřebyčerstvé maliny hrstmrkev1 ks
petržel1 ks
srnčí kýta dle potřeby, jalovec pár kuliček, nové koření pár kuliček, bobkový list 1 ks, celer 1/2 ks, brambory dle potřeby, sůl špetka, máslo kousek, smetana dle potřeby, pepř špetka, cukr špetka, portské víno dle chuti, lišky dle potřeby, čerstvé maliny hrst, mrkev 1 ks, petržel 1 ks

Příprava

Dneska přidávám recept, který jsme s přítelkyní připravovali na dnešní oběd. Tak nějak nás popadla kulinářská slina a vzhledem k tomu, že máme rádi netradiční recepty, chceme se s vámi o tuto dobrotu podělit.

Srnčí kýta: 

Kýtu nakrájíme na steaky zhruba2 cm vysoké. V hmoždíři najemno nadrtíme směs z jalovce, nového koření a bobkového listu známé jako "divoké koření", do něhož následně steaky marinujeme. Odležené a marinované maso zprudka opečeme na pánvi z obou stran a cca na 7 minut necháme dopéct v předem rozehřáté troubě na 180°.

Celerové pyré:
Očistíme si celer a brambory v poměru 2:1 a v osolené vodě krátce povaříme, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme spolu s máslem a smetanou. Dochutíme solí a pepřem.

Malinovo-lišková omáčka:
Na výpek z masa přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, zalijeme portským vínem, ztlumíme plamen a necháme vyvařit zhruba na polovinu. Do základu přidáme lišky a čerstvé maliny, povaříme cca 5 min. a dochutíme pepřem, solí a případně cukrem. Aby se omáčka krásně leskla a měla jemnější chuť, přidáme kostku másla.

Brunoise zeleninka:
Pojem "brunoise" znamená krájení zeleniny na menší kostičky. My jsme v našem receptu použili kořenovou zeleninu, jako je celer, petržel a mrkev. Povařenou zeleninu jsme nakrájeli na kostičky a dozlatova orestovali na másle se solí a pepřem.

www.facebook.com/RegionNaTaliri

2013-10-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI